Erişilebilirlik

Gurbetteki Şahin'den Zirvedeki Şahin'e


Siluet para pengunjung di depan lampu-lampu hias akhir tahun "Winter Fantasia" di taman hiburan Toshimaen di Tokyo, Jepang.
Siluet para pengunjung di depan lampu-lampu hias akhir tahun "Winter Fantasia" di taman hiburan Toshimaen di Tokyo, Jepang.

Birçok işletmecinin örnek aldığı, Almanya’da göçmen kökenli girişimciliğin en tanınan ismi ise Kemal Şahin. ‘Avrupa'nın tekstil imparatoru’ olarak da tanımlanan Kemal Şahin’in hayatı tam bir başarı hikayesi

960’lı yıllarda Almanya’ya işçi olarak çalışmak için gelen Türklerin çocukları ve torunlarının önemli bir bölümü artık bu ülkede kalıcı. Uzmanlar Türk göçmelerin kendi işini kurarak girişimciliğe yönelmesini kalıcılıklarının en belirgin ispatlarından biri olarak niteliyor.

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın verilerine göre 1970’li yıllardan bu yana Türk kökenliler tarafından 80 binden fazla şirket kuruldu, bu işletmeler yaklaşık 400 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor.

Birçok işletmecinin örnek aldığı, Almanya’da göçmen kökenli girişimciliğin en tanınan ismi ise Kemal Şahin. ‘Avrupa'nın tekstil imparatoru’ olarak da tanımlanan Kemal Şahin’in hayatı tam bir başarı hikayesi.

Romanlardan, filmlerden bildiğimiz tarzda sıfırdan zirveye yükselen bir işadamı Kemal Şahin.

Konya’nın Taşpınar Köyü’nden 1973 yılında ceketinin iç cebine çalınmasın diye çatal iğne ile tutturduğu 350 TL ile ayrılan Şahin, daha sonra Ankara’da kazandığı Etibank bursuyla aynı yıl Almanya’ya gelmiş.

Aachen Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği Bölümü'den mezuniyeti sonrasında katı Alman bürokrasisinden mühendis olarak çalışma izni alamadığı için biriktirdiği 5 bin mark sermayeyle hediyelik eşya satan küçük bir dükkan açmış.

İş hayatında hızla zirveye tırmanan Kemal Şahin’in bugün tekstil sektörü ağırlıklı 40’a yakın şirketi var. 59 yaşındaki işadamı Türkiye’den getirdiği bir bavul tişörtle ticarete başladığını ve Türk olarak karşılaştığı engelleri aşmayı kendine hedef seçtiğini anlatıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00
Linki indirmek için

Tekstil dışında inşaat, enerji, gıda, turizm ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ve 1,5 milyar dolar cirosu olan Kemal Şahin, başarısını Alman ve Türk zihniyetini birleştirmesine bağlıyor.

Kemal Şahin’in kurduğu Bildung Eğitim Vakfı, göçmen kökenli öğrencilere eğitim desteği vermeyi ve aynı zamanda Türk ve Müslüman kökenlilere karşı önyargılarla mücadeleyi hedefliyor. Şahin önyargıların ortak yaşamı zorlaştırdığı, ancak Türklerin de kendilerini daha iyi anlatmalarının şart olduğu görüşünde.

Başarı hikayesini ‘Zirvedeki Şahin’ ve ‘Gurbetteki Şahin’ isimli kitaplarında anlatan Kemal Şahin’in Türkiye’de geniş kapsamlı yatırımları var.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG