Erişilebilirlik

Güneşteki Patlamalar Dünyayı Etkileyebilir


10 Eylül'de güneşte yaşanan patlama NASA tarafından böyle görüntülendi
10 Eylül'de güneşte yaşanan patlama NASA tarafından böyle görüntülendi

Yetkililer, güneşte nadir olarak görülen çifte patlama nedeniyle oluşan manyetik fırtınanın dünyaya yöneldiğini, bu nedenle ulaşım, iletişim ağı ve elektrik hatlarının etkilenebileceğini belirtti

Toplu güneş kütlesi (korona) patlaması olarak bilinen bu patlamalar normalde özel bir uyarı gerektirmiyor ancak doğrudan dünyaya yönelmesi nedeniyle Amerika Okyanus ve Atmosfer Olayları Dairesi (NOAA) Uzay Tahminleri Merkezi resmi bir uyarıda bulundu.

​Uzay Tahminleri Merkezi Müdürü Thomas Berger, pazartesi akşamı yaşanan ilk toplu güneş kütlesi patlamasının Perşembe akşamından itibaren ulaştığını, Çarşamba günü yaşanan ve daha şiddetli olan patlamanın ise Cuma günü ulaşacağını belirtti. Berger, patlamaların iletişim ağlarına tahminlerin ötesinde bir zarar vermeyeceğini, fakat durumu yakından gözlemlediklerini belirtti.

11 yıllık döngüsünün en üst seviyesinde olmasına rağmen, uzmanlar güneşin şu ana kadarki hareketliliğinin ortalamanın altında olduğunu belirtiyor. Güneşte yaşanan bu çifte patlama türünden hareketliliğin genelde bir döngü içerisinde yüz veya iki yüz kez yaşandığı belirtiliyor.

Amerika Okyanus ve Atmosfer Olayları İdaresi (NOAA), patlama nedeniyle oluşan yüksek manyetik enerjiyle yüklü dalgaların dünyanın manyetik alanını etkileyerek, bazı radyo ve küresel konumlandırma sistemlerini (GPS) olumsuz yönde etkileyebileceğini açıkladı.

Kuzey enlemlerinin, özellikle bu bölgelerdeki elektrik hatlarının manyetik enerjiyle yüklü dalgalardan daha fazla etkilenebileceğini belirten, Uzay Tahminleri Merkezi Müdürü Thomas Berger, bu nedenle tedbir amaçlı da olsa Federal Acil Durum Dairesi’nin uyarıldığını belirtti.

Toplu güneş kütlesi patlamalarının zararlı etkilerinin yanı sıra Kuzey Yarımküre’de, özellikle kutba yakın enlemlerde geceleri gökyüzünde görülen renkli ışık hareketlenmelerinin (Kutup Işıkları) oluşmasına neden olacağı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG