Erişilebilirlik

Guantanamo'daki Tutukevine Alternatif Bakılıyor


Amerika Savunma Bakanlığı, Guantanamo askeri üssünde kapatılması planlanan tutukevini taşımak için Güney Carolina eyaletindeki bir başka askeri cezaevinde incelemeler yürütüyor.

Pentagon sözcüsü, Charleston kentindeki Deniz Kuvvetleri’ne bağlı askeri hapishaneye bir inceleme heyeti gönderildiğini bildirdi. Sözcü Yarbay Gary Ross, Guantanamo tutuklularının sevk edilebileceği diğer tesislerin de inceleneceğini açıkladı.

Amerika’nın Sesi, bir süre önce bir Savunma Bakanlığı ekibinin Kansas eyaletine bağlı Leavenworth kentindeki bir cezaevini ziyaret ettiğini bildirmişti. Yarbay Ross, bu tutukevlerinde kısıtlı sayıda kişi tutulacağı için masraf da dahil bazı değerlendirmelerin yapıldığını belirtti.

Başkan Barack Obama, Ocak 2009’da göreve ilk başladığında Guantanamo’daki tutukevini kapatma sözü vermişti. Tutukevi, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının ve bunu takiben Amerika’nın Afganistan’ı işgalinin ardından hizmete girmişti. Üsteki tutukluların büyük bir kısmı ya serbest bırakılmış ya da bazı ülkelere iade edilmişti. Ancak üste hala 116 tutuklu bulunuyor.

Obama’nın görevinin bitmesine 16 ay kaldı ve Guantanamo’daki tutukevinin kapatılması, yönetiminin önceliklerinden biri olmayı sürdürüyor. Amerika kalan tutukluların bir kısmını ülkelerine, ya da onları kabul eden üçüncü ülkelere gönderebilecek, ancak 50 kadarını kendi sınırları içindeki cezaevlerine yerleştirmek zorunda.

Bununla birlikte terör zanlılarının Amerika’ya getirilmesi içerde bir tartışma yaratmış durumda. Kongre içinde Başkan’ın tutukluları Amerika’ya getirmesine gerek Cumhuriyetçi, gerekse Demokrat Partililer arasından karşı çıkanlar bulunuyor. Ayrıca Amerika topraklarına getirilecek bu kişilere yönelik muameleyle ilgili olarak Amerikan sivil hukuk sistemi işleyecek.

Savunma Bakanı Ash Carter da bu hafta yaptığı açıklamada Guantanamo’daki tutukevinin hala açık kalabileceğine dikkati çekti. Carter, tutuklular Guantanamo’da kaldıkları sürece bunda bir sorun görmediğini söylese de, kendi tercihinin bu kişileri başka bir yere yerleştirmek olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG