Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu Çıkmazda


Göçmenlik Reformu Çıkmazda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Başkan Obama’nın imzaladığı ve milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaran başkanlık kararnamesinin geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Ancak bir federal yargıç, kararnamenin yürürlüğe girmesini geçici olarak durdurdu. Hukuki sürecin sona ermesine çok var. Başkan Obama’nın göçmenlikle ilgili olarak aldığı bu tek taraflı karara karşı çıkanlar da kararı destekleyenler de tutumlarından taviz vermeye niyetli görünmüyor.

Başkan Obama’nın imzaladığı kararnameden nasıl yararlanacakları konusunda bilgi almak için seminerlere katılan kaçakların umutları bir kez daha söndü. Kararname, askıya alındı. Arizona’da yaşayan Idalia Cervantes, Meksika doğumlu anne ve babasının sınırdışı edilmekten kurtulacağını umuyordu: ”Çok üzgünüz. Kararnamenin dondurulduğunu duyunca gözyaşlarına boğulduk.”

Beyaz Saray da bir açıklama yaptı: ”Federal mahkemenin aldığı karara uyacağız. Dava sonuçlanıncaya kadar başvuruları kabul edemeyeceğiz.”

Massachusetts Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Paul Collins’e göre göçmenlik sorununa kesin bir çözüm bulmak uzun sürecek: ”Göçmenlik konusunda yasalar siyah ve beyaz gibi keskin çizgilerle belirlenmiş değil. Eğer dava Anayasa Mahkemesi’ne giderse kararın çıkması en az altı ay ya da bir sene sürer.”

Nihai karara kadar Meksika’dan Amerika’ya bebekken getirilen ve şu anda çalışma izni olmayan Steven Rodriguez gibi kaçaklar için belirsizlik devam edecek: ”İş arıyorum ama kimse bana iş vermiyor.”

Kongre ise hemen hemen herkesin değişmesi gerektiğine inandığı göçmenlik sisteminde yapılacak reform üzerinde anlaşamıyor. Cumhuriyetçi Partili Milletvekili Lamar Smith’e göre Kongre’nin kararsızlığı, Başkan Obama’nın tek taraflı adım atmasını haklı çıkarmıyor: ”Başkan Obama kaçaklara çalışma ve ikamet izni çıkaracağını ve Amerikan vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmalarına izin vereceğini söyledi. Bence bu noktada fazla ileri gitti.”

Kimileri protesto etse de davayı açan eyaletlerin yetkilileri, anayasal düzeni savunduklarını iddia ediyor.

Arizona Adalet Bakanı Mark Brnovich, ”Bu çok önemli bir anayasal ilke. Konu sadece göçmenlikle ilgili değil, Amerika’da başkanın herhangi bir hukuki konuda kendi başına karar alıp alamayacağıyla ilgili” şeklinde konuşuyor.

Başkan Obama ise kararından vazgeçmiyor: ”Hukukun ve tarihin bizim tarafımızda olduğunu düşünüyorum. Temyize gideceğiz. Yasal pürüzler giderilir giderilmez başkanlık kararnamesi yürürlüğe girecek.”

Hukuk tarihi, yakın zamana kadar Başkan Obama’nın yanında gibi görünüyordu.

Paul Collins, ”Federal mahkemeler, federal hükümetin göçmenlik konusundaki politikalarına genellikle uyar. Özellikle de eyaletlerin aleyhte dava açmaları durumunda federal hükümetin yanında yer alırlar. Bu yüzden eyaletlerin işi zor” şeklinde konuşuyor.

Göçmenlik örgütlerinin şimdi yapması gereken, kaçak göçmenlerin korkup saklanmasını önlemek.

İdalia Cervantes, ”Mücadeleye devam edeceğim. Beni destekleyen koca bir toplum var. Annemle babamın Amerika’da kalmalarını sağlamak için elimden geleni yapacağım” diyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG