Erişilebilirlik

Göçmenler Obama'dan Acil Reform İstiyor


Göçmenler Obama'dan Acil Reform İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Göçmenlik reformu için söz veren Başkan Obama döneminde 2 milyon kaçak göçmenin sınırdışı edilmesi ve bunun rekor bir sayı olması göçmen hakları savunucularını ve bölünen aileleri kızdırdı. Obama yönetiminin izlediği sınırdışı politikası hayal kırıklığına neden oldu

Göçmen hakları savunucuları Başkan Obama’ya, yasalara saygılı kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesini askıya alması çağrısı yapıyor. Başkan’ın destekçileri Obama yönetimini görev süresi boyunca yaklaşık 2 milyon kaçak göçmeni sınır dışı etmesi nedeniyle eleştiriyor.

Göçmen haklarını savunan grupların, Obama yönetiminin kaçak göçmenlere karşı tavrı nedeniyle duydukları hayal kırıklığı gün geçtikçe artıyor.

Bu gruplardan ikisi Kongre önünde düzenledikleri gösteride Kongre ve Başkan Obama’dan kaçak göçmenleri sınır dışı etmeye ara verilmesi ve ailelerin bölünmesine engel olunmasını istedi.

Amerikan vatandaşı olan Maria Perez, eşinin Meksika’ya sınır dışı edilebileceğini hiç düşünmemiş:

“Eşim kaçak. Ben de Başkan Obama’nın sınır dışı etme uygulamalarında ağır suçlulara ağırlık vereceğini düşünmüştüm. Benim kocam suçlu değil. İyi bir baba, iyi bir eş ve ailesine bakıyor. Ancak 16 Ekim’de polis kapımıza dayandı.”

Perez, eşinin tutuklanmasının çocuklarına travma yaşattığını söylüyor:

“Onu kelepçeleyip tutukladılar. Hem de çocukların gözü önünde. Oğlum ne zaman polis görse korkudan bembeyaz oluyor.”

Birçok aile bu kaderi paylaşıyor. Amerikan vatandaşı Seleste Wisniewski’nin eşi sınırdışı kararını bir yıl için erteletebilmiş. O da evin geçiminden sorumlu ve Amerikan vatandaşı 4 çocuğa bakıyor. Oğullarından biri serebral palsi hastası:

“Aile birlikteliğine hiç önem verilmiyor. Keşke evdeki durumu biraz olsun anlasalardı, onlara isterlerse her aile ferdinin bacaklarına iki verici takın diyerek yalvardım… yalnızca eşimi götürmeyin dedim.”

Reform savunucuları Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin harekete geçmesi gerektiğini savunuyor. Göçmenlik yasa tasarısı geçen yıl Senato’dan geçmişti. Zoe Lofgren, Demokrat Parti’den milletvekili:

“Cumhuriyetçiler’den birçok kişi “yavaş olun,” ya da “şimdi olmaz,” diyor. Reformun ne kadar acil olduğunu bilen bizlere bu konuda çok iş düşüyor. Artık ilerleme sağlama zamanı geldi.”

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, göçmenlik reformunun bu yıl geçmesi konusunda karamsar ve Cumhuriyetçiler’in Başkan’a güvenmediğini söylüyor:

“Bence Başkan Amerikan halkına ve çalışma arkadaşlarımıza yasayı yazıldığı biçimde uygulayacağı konusunda güvence vermek zorunda.”

Cumhuriyetçiler kaçak işçilere oturma izni verilmesinden önce sınır güvenliğinin sıkılaştırılmasını istiyor.

Göçmen hakları savunucuları Başkan ve Kongre üzerinde baskılarını sürdürmekte kararlı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG