Erişilebilirlik

'Gelişmekte Olan Ülkelerde 2016 Zor Geçecek'


'Gelişmekte Olan Ülkelerde 2016 Zor Geçecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Amerika’da artık ekonominin tekrar rayına oturduğunu söylemek mümkün. Bunun en sağlam kanıtı da Merkez Bankası’nın (FED) emlak krizinden bu yana ilk kez, Aralık ayında aldığı faizleri yükseltme kararı oldu. Ancak küresel ekonominin durumu Amerika’nınki kadar sağlam görünmüyor.

2015’in en önemli gelişmesi Merkez Bankası’nın temel faiz oranını 25 baz puan yükseltmesi oldu. FED Başkanı Janet Yellen, kararın, ekonominin daha da güçleneceğine olan inaçlarının yansıması olduğunu söylüyor.

Yılın başındaki iniş-çıkışlara rağmen büyüme, istikrar kazanmış durumda ve işsizlik son yedi yılın en düşük seviyesinde. S&P derecelendirme kurumu, 2016 için %2,7’lik büyüme öngörüyor. Bu oran, son yedi senede yakalanamamıştı.

S&P Baş Ekonomist'i Beth Ann Bovino Amerikan ekonomisi için olan öngörülerinin neler olduğunu şöyle açıkladı: “İyileşmeler görüyoruz ve ekonominin daha da güçlenmesini bekliyoruz. İşsizliğin gelecek yılsonuna kadar %4,6’ya düşmesini de öngörüyoruz.”

Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği’nden Ken Simonson’a göre ise küresel ekonomi için aynı durum geçerli değil: “Küresel büyüme, Amerika’daki oranın altında kalacak. Bu, en azından gelişmekte olan ülkeler için kesin gibi.”

BM’nin bir raporu da bu görüşü doğruluyor. Ekonomist Gus Faucher, bundan özellikle bir zamanlar riski seven yatırımcıların tercih ettiği gelişmekte olan ülkelerin etkileneceğini söylüyor: “Gelişmekte olan ülkeler için 2106 zor bir yıl olacak. FED’in faiz artışıyla sermaye hareketleri hızlanacak.”

2016’da Çin ve AB ekonomilerinin hız kazanıp-kazanmayacağı hala belirsizliğini koruyor. Bu belirsizliğe rağmen, uzmanlar küresel bir resesyon beklemiyor. Beth Ann Bovino, “Elbette hiçbir şey planlandığı gibi gitmeyebilir. Euro bölgesinde ve Çin’deki mevcut durum, önümüzde zorlu bir yıl olduğuna işaret ediyor. Ama, yine de resesyona gireceğimizi sanmıyorum” dedi.

Ancak doların çok değer kazanması durumunda, Amerika’nın ihracatı da azalabilir. Bu da Amerikan ekonomisindeki büyüme potansiyelini etkileyebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG