Erişilebilirlik

Gelirde Cinsiyet Ayrımı Devam Ediyor


Amerikan Kongresi, 1963 yılında Eşit Maaş Yasası’nı çıkardı. Ancak 50 yıl sonra kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliğinin hala devam ettiği bir gerçek. Eşit maaş hakkını savunanlar bir süre önce New York’ta biraraya gelerek siyasetçilerin bir an önce harekete geçmesini istedi.

Eylemciler Amerika’nın en büyük sorunlarından biri olan maaş eşitsizliğini protesto etti.

Amerika’da kadınların yüzde 70’i çalışıyor. Ancak aynı işi yapan erkeklerin kazandığı 1 dolara karşılık her kadın 78 sent alıyor.

Azınlık gruplarından kadınlar içinse durum çok daha ciddi. Aynı işi yapan erkeklerin aldığı her bir dolar için siyah kadınlar 64 sent, Latin kökenli kadınlarsa sadece 56 sent alıyor.

Gösterici Martha Kamber için, bu sadece kadın hakları değil, insan hakları meselesi. Yeni nesil yetiştiren anneler, ailelerini rahatça geçindirecek kadar gelir sağlamalı.

New York şehir konseyi üyesi Robert Cornegy, kızlarının yaptıkları işin eşit ve adil şekilde karşılığını almalarını istediğini söylüyor.

Maaş eşitsizliği, kadınların her yıl toplam 450 milyar dolar gelir kaybına uğraması anlamına geliyor. Beverly Neufeld ekonomik eşitlik savunucusu.

Powher NY kurucusu Beverly Neufeld, ”Maaş eşitsizliği nedeniyle tam zamanlı çalışan bir kadın, beyaz bir erkeğin bir yılda aldığı maaşı elde etmek için 15 ay çalışmak zorunda. Aradaki fark çok büyük. Zaman içinde bütün bir kariyere, hatta ömre bedel” dedi.

Başkan Obama da Ocak ayında yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında maaş eşitsizliğini gündeme getirdi.

Başkan Barack Obama, erkeklerle aynı işi yapan kadınların aynı maaşı almaları için Kongre’yi bir an önce Eşit Maaş Yasası’nı çıkarmaya davet etti.

Eşit Maaş Yasası, Kongre’de hep engellerle karşılaştı.

Bu nedenle bazı eyaletler kendi başlarına hareket etme kararı aldı. New York Eyalet Meclisi Üyesi Michele Titus, bu yıl geçmesi beklenilen Eşit Maaş Yasası’nı meclis gündemine taşıdı. Yasa, maaş miktarı bilgisini iş arkadaşlarıyla paylaşan çalışanları işverenden koruyor.

New York Eyaleti Meclis üyesi Michelle Titus, ”elemanlarının aldıkları maaş miktarını iş arkadaşlarına söylemesine izin vermeyen işverenlerin, bir türlü sessiz ayrımcılık yaptığını savunuyor.

Maaş eşitsizliği sadece kadınları etkilemekle kalmıyor. Amerika’da her evin dörtte birinde aile reisi, bekar anneler. Bu eşitsizlik, aileleri de son derece olumsuz yönde etkiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG