Erişilebilirlik

Gazze'de Yeni Ateşkes Yürürlüğe Girdi


Gazze kentinde ateşkesi kutlayan Filistinliler
Gazze kentinde ateşkesi kutlayan Filistinliler

50 gündür süren çatışmalardan sonra ilan edilen süresiz ateşkes anlaşmasına göre İsrail, Gazze'nin yeniden imarı için gerekli malzeme ve insani yardımın ulaşımına izin verecek; taraflar tartışmalı konuları gelecek ay ele alacak

İsrail ve Hamas Gazze’de 50 gündür süren çatışmalardan sonra İsrail ile yeni bir “ucu açık” ateşkes anlaşmasına vardı.

Mısır’ın arabuluculuğuyla gerçekleşen süresiz ateşkes akşam yerel saatle yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre İsrail ablukayı hafifleterek Gazze’nin yeniden imarı için gerekli malzeme ve insani yardımın ulaşımına izin verecek.

Anlaşma tarafların tartışmalı konuları gelecek ay görüşmeye başlamalarını öngörüyor. İsrail Hamas’ın silahsızlandırılmasını, Filistinliler ise Gazze’de liman ve havaalanı açılmasını talep ediyor.

Ateşkesten birkaç saat önce İsrail yeni hava saldırılarında Gazze’de yine yüksek katlı iki birayı bombaladı.

İsrail’in Salı günkü hava saldırısında içinde büroların bulunduğu 13 katlı bir bina tümüyle yıkılırken 16 katlı bir apartman büyük ölçüde hasar gördü.

Binalara daha önce yapılan uyarı ateşi içinde oturanların kaçmasına yol açtığı ancak bir saldırıda 20 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Filistinli sağlık yetkilileri diğer İsrail saldırılarında 6 Gazzelinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail son günlere kadar genellikle Hamas liderleri ve militanlarını hedef alıyordu. Ancak Cumartesi gününden beri taktik değiştiren İsrail beş ofis binası ve alışveriş merkezini bombaladı.

Birleşmiş Milletler, 8 Temmuz’dan bu yana devam eden İsrail operasyonlarında 2 bin 100 Filistinlinin öldüğünü bildiriyor. Ölenlerin 500’e yakını çocuklar. İsrail ise 64 asker ve 4 sivil kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG