Erişilebilirlik

Gazze'de Çatışmalar Durmuyor


Sınırdan Gazze'ye ateş açan İsrail tankları
Sınırdan Gazze'ye ateş açan İsrail tankları

Hamas militanları Pazar sabahı 24 saatlik yeni bir ateşkesi kabul ettiklerini açıklamıştı. Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Hamas militanlarının kendi ateşkes önerilerini kendilerinin ihlal ettiklerini ve roket atışlarını başlattıklarını söyledi.

Netanyahu, Amerikan televizyon kanallarının sorularını yanıtlarken dünya kamuoyunun İsrail aleyhine dönmekte olduğunu fark ettiğini ancak İsrail’in halkını korumak gerekli her önlemi alacağını belirtti.

İsrail Hamas’ın İsrail’e silah ve militan sızdırmada kullandığı tünelleri bombalamaya devam edeceğini bildiriyor.

Üç haftalık operasyonun Filistinlilere maliyeti bini aşkın ölü oldu. Cesetlerin önemli bir kısmı son ateşkes sırasında enkaz altından çıkarıldı. Ölenlerin çoğu sivil ve önemli denecek sayıyı çocuklar oluşturuyor. Kara operasyonlarına başladıktan sonra can kaybı sayısı artan İsrail’de ise bilanço, 43 asker ve iki sivil oldu.

İsrail “teröristlerin roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkı” olduğunu savunuyor. Hamas ise İsrail kara birliklerinin çekilmesini, İsrail ve Mısır’ın 2007’den bu yana uyguladığı Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Hamas’ın Gazze’de yönetimi silah zoruyla devraldığı dönemden bu yana devam eden abluka, bölgeye ekonomik açıdan büyük zarar verdi. Çok sayıda Filistinli, abluka yüzünden Gazze dışına çıkamıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG