Erişilebilirlik

Gazze Yeniden İnşa Ediliyor


Gazze’deki savaşın üzerinden iki ay geçti. Filistinliler abluka altındaki bölgeyi dışarıdan aldıkları yardımlarla yeniden inşa etmeye çalışıyor. Buarada İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılarda uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini bildirdi

Gazze’yi yerle bir eden son savaş iki bin yüz Filistinli’nin ölümüne neden oldu, bunların yarısından fazlası siviller. İsrail’in can kaybı ise yetmiş civarında ve ölenlerin çoğu asker.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, İsrail’in bazı saldırıları uluslararası hukuk kurallarını ihlal etti.

Bill Van Esveld: “Yayınladığımız rapor İsrail’in binlerce kişinin sığındığı Gazze Şeridi’ndeki Birleşmiş Milletler’e ait okullara düzenlediği saldırıların uluslararası kurallara aykırı olduğunu gösterdi. Örneğin bunlardan birinde havan mermileri okulu hedef aldı. Buradan kaçanlar başka bir okula sığındı ve birkaç gün sonra da bu okul hedef alındı. Bir başka örnek de Birleşmiş Milletler Okulu’nun önünde bir motosikleti hedef alan roketin on kişinin ölümüne neden olması.”

İsrail, Gazze’deki operasyonu araştırmak için kendi soruşturmasını başlattı. Soruşturma sahilde öldürülen Filistinli çocukları ve Birleşmiş Milletler’e ait okulda on yedi kişinin öldürülmesi olayını da kapsıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri, bu tür soruşturmaların önemli sonuçlar getirmediğini söylüyor:

“Elbette hiçbir şey yapılmamasından iyidir ancak bu konuya ağırlık verilmeli çünkü İsrail ordusunun sorumluluk alma sicili oldukça zayıf.”

İsrail ordusu, ellerinde okulun militanlar tarafından roket atmak için kullanıldığına dair belgeler olduğunu öne sürüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü sivillerin olduğu yerlere mühimmat depolanmasını kınadı ancak bombalanan üç okulda ya da civarında askeri bir faaliyet olduğuna dair hiçbir delilin bulunmadığını belirtti.

Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, Gazze’yi ziyaret ederek insani yardım ihtiyaçlarını belirledi.

Robert Turner: “Yardım ihtiyacı çok büyük. Hem mülteciler hem de mülteci olmayan ailelerin yeniden yapılanması için maddi desteğe ihtiyacımız var.”

Birleşmiş Milletler, Gazze ve civarındaki ablukanın kaldırılması ve insani yardımla yapı malzemelerinin iletilebilmesi için İsrail’e baskı yapıyor. Bölgeye giden Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Gazze’nin sadece yardımlarla toparlanamayacağını söyledi:

“Bu sadece ne getirilmesi gerektiğiyle sınırlı bir konu değil, Gazze halkının yeniden bir yaşam kurarak, üretmeye başlamasıyla da ilgili. Burada gelişen küçük ölçekli işletmelerin yeniden toparlanması ve kazanç sağlaması gerekli. Bu konu çok önemli, o nedenle bunu İsrail’le görüşmeye devam edeceğiz.”

Gazze’deki ablukanın kaldırılması Hamas liderlerinin

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG