Erişilebilirlik

'Gazetecileri Öldürmekten Vazgeçin'


'Gazetecileri Öldürmekten Vazgeçin'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Merkezi New York'taki Gazetecileri Koruma Komitesi, Amerikalı gazeteci Foley'nin IŞİD militanları tarafından öldürülmesine sert tepki gösterdi, gazetecilerin savaş alanlarında ve her yerde sadece görevlerini yaptıklarını bildirdi

IŞİD tarafından başı kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley, Suriye’de haber yaparken kaçırılan 80 gazeteciden biri. Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, Suriye’de yaklaşık 20 yerli ve yabancı gazeteciden hala haber alınamadığını, çoğunun militanların elinde rehin olabileceğini bildiriyor. Irak ve Suriye’de ele geçirdikleri topraklarda ‘halifelik’ ilan eden IŞİD, Foley’nin başının kesilerek öldürülmesinin Amerika’nın kendilerini hedef alan hava saldırılarına misilleme olduğunu bildirdi. Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Courtney Radsch, Amerika’nın Sesi’ne rehin alınan gazetecilerin durumunu değerlendirdi: “Gazetecileri Koruma Komitesi 2012’de Suriye’de kaçırılan Foley’nin cinayete kurban gitmesinden büyük üzüntü duyuyor. Bu cinayet tüm insanlığa karşı bir saldırı oldu. Suriye gazeteciler için en tehlikeli ülke. Araştırmalarımıza göre bu ülkede 80 gazeteci kaçırıldı ve bunların 20’sinden hala haber alınamıyor. Bu gazetecilerin izini sürmek ve tam sayılarını olmak inanılmaz derecede zor. Rehineler arasında hem Suriyeli, hem de yabancı gazeteciler var. Bu ülkeden haber göndermek oldukça tehlikeli. Gazeteciler haber için hayatlarını tehlikeye atıyor.”

Courtney Radsch, gazetecilerin sadece görevlerini yaptıklarını ve hedef alınmalarının kabul edilemeyeceğini söyledi. Radsch şöyle konuştu: “Gazetecilerin hiçbir şeyle ilgileri yok. Onlar sadece tarafsız gözlemciler. Yalnızca olanları bildirir, dünyaya haber verirler. Ayrıca savaşan taraflar da kendi konumlarını gazeteciler aracılığıyla dünyaya duyurur. Gazetecilerin IŞİD, el Kaide, Taleban, Meksika mafyası gibi devlet dışı aktörler tarafından hedef alınmaları çok rahatsız edici. Zaten çatışmaları izledikleri için hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Bunu her zaman söylüyoruz: İster devlet, ister devlet dışı unsurlar olsun, gazetecileri rahat bırakın! Onları asla öldürmeye kalkmayın, siyasi oyunlarınızın piyonu haline getirmeyin. Tehdit edilmeden görevlerini yapmalarına izin verin.”

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Courtney Radsch, savaş bölgelerinde görev yapan gazetecileri; kadrolu veya serbest muhabir olarak çalıştıran kurumlara bu konuda çok iş düştüğünü söylüyor. Bu gazetecilerin doğru eğitimden geçmesi, gidecekleri ortamı ve çevreyi anlamaları gerektiğini vurgulayan Radsch, haber kuruluşlarının bu kişilere uygun maaş ve ücret ödemeleri, özellikle serbest muhabirleri yeterli eğitim ve güvenlik önlemlerini almaya teşvik etmeleri gerektiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG