Erişilebilirlik

G7'den Rusya'ya Çağrı


G7'den Rusya'ya Çağrı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Ukrayna’daki ayrılıkçıların Minsk’te imzalanan barış anlaşmalarını uyumasını isteyen G-7 ülkeleri Rusya’ya ayrılıkçıları ikna etme çağrısında bulundu. Çağrı, Almanya’nın Luebeck kentindeki bir toplantının sonunda yapıldı.

G-7 ülkelerinin bakanları toplantıya ufak bir tekneyle vardı. Toplantının ev sahibi Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’da ateşkes ilanına rağmen son günlerde artan şiddete son verilmesi çağrısı yaptıklarını söyledi.

Steinmeier aynı zamanda Rusya’nın İran’a savunma füze sistemi satması konusundaki endişesini de dile getirdi ve İran’la nükleer programı konusunda görüşmelerin sürdüğü bu günlerde kararın bir kötü zamanlama olduğunu belirtti.

Steinmeier, gelecek 2,5 ay içinde nihai bir anlaşma imzalama fırsatına sahip olduklarını ve bu konuyu doğru adımlar atarakherhangi bir tarafta yanlış algı oluşturmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Toplantı Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve ABD dışişleri bakanlarını bir araya getirdi ve Ukrayna, Irak, Suriye, Yemen, Libya ve birkaç Afrika ülkesindeki krizler gündeme geldi.

G7 ülkelerinin çoğu İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmelerde taraf olarak bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry görüşmelerde ön plana çıkan isim. Kerry, bir anlaşma konusunda uzlaşabileceklerini ve dünyayı daha güvenli bir hale getirebileceklerikonusunda kendilerine güvendiklerini söyledi.

Nihai anlaşmaya ulaşılması için 2,5 aylık süre kaldı. John Kerry, 2 hafta önce anlaşma taslağı üzerinde uzlaşılmasından sonra İran’la görüşmelerin gündemde birinci sırada olduğunu söyledi.

Görüşmenin gerçekleştiği Luebeck’te yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Göstericiler G7 politikalarını protesto etti. Ancak bir ay önce benzer gösterilerde Frankfurt’ta yaşanan şiddet olayları tekrarlanmadı.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier bu tür toplantılar resmi olsa da yeterince önemsenmediklerini söyledi. Bakan, görüşmelerin dünyanın en zengin ve en büyük ordulara sahip ülkelerin bakanlarına, milyonlarca insanı ilgilendiren krizleri konuşma olanağı verdiğine dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG