Erişilebilirlik

Fransa'da Yeni Cihatçı Operasyonu


Bir Türk ailenin ihbarı üzerine Suriye'ye cihatçı gönderen bir şebeke çökertilirken Normandiya, Tolouse ve Paris yakınlarında düzenlenen operasyonlarda çok sayıda genç gözaltına alındı

Fransız polisi, bir Türk ailenin oğullarının cihatçılara katılacağı yönündeki ihbarı üzerine izlediği bir cihatçı şebekeyi ortaya çıkararak ülke genelinde operasyon düzenledi. Polisin “Tarn Şebekesi” olarak açıkladığı örgüte yönelik Fransa’nın kuzeyindeki Normandiya, güneyindeki Toulouse ve Paris yakınlarındaki Mantes la Jolie bölgelerinde Pazartesi sabah 6.00’da düzenlenen operasyon çerçevesinde yaşları 20 ila 30 arasında olan çok sayıda genç gözaltına alındı.

Suriye’deki cihatçı örgütlere en çok genç gönderen Fransa’da yılın en büyük cihatçı operasyonu düzenlendi. BFM Televizyonu’nun polis kaynaklarına dayanarak verdiği bilgiye göre, şebeke bir Türk ailenin 2013 yılı sonunda “oğlumuz cihatçıların saflarına katılıyor” ihbarı üzerine ortaya çıkarıldı.

İsmi açıklanmayan Türk gencini izlemeye alan Fransız polisi, Fransız gençleri ikna ederek Suriye’ye savaşa gönderen bir şebekenin en tepesine kadar ulaştı veşebekenin tepesindeki isimlere operasyon düzenlenmesi kararı alındı. Özellikle İspanya sınırına yakın Toulouse kentinde örgütlenen ve “Tarn şebekesi” olarak adlandırılan bu yapılanmayı ortaya çıkaran operasyonu, anti-terör birimleri ve “Elit polis birlikleri” (RAID) üyesi güvenlik güçleri gerçekleştirdi.

6 kişi gözaltında iddiası

Yalnızca Tarn’da 3 kişiyi gözaltına alan polis yetkilileri, yakalanan kişilerin kimliği ve sayısı hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Le Monde gazetesi, Güney’de Toulouse ve Graulhet’de (Tarn) 4 kişinin, Bordeaux kenti yakınlarında da 1 kişinin gözlatına alındığını yazdı. Yine Havre kentinde 1 kişinin yakalandığı açıklandı. Haber kanalı İ-Tele toplam gözaltı sayısının 6 olduğunu öne sürdü. Ancak Paris’e yakın Yvelines ve Mantes la Jolie kentlerinde de gözaltılar olduğu belirtiliyor.

Cezaevinden gözaltı

Gözaltına alınan kişilerin 20’li yaşlardaki gençlerden oluştuğu, bir kısmının Suriye’ye adam gönderen Tarn şebekesi mensubu olduğu, bir kısmının ise Suriye’ye gitmeye hazırlanan gençler olduğu belirlendi. Dosyaya yakın kaynaklar, şebekenin Suriye’ye pek çok genci gönderdiğini ve göndermeye devam ettiğini açıkladı. Reuters ise, 4 kişinin “cezaevinden gözaltına alındığı” ve silah çalmak suçundan tutuklu kişiler olduğunu kaydetti.

Fransa’da cihatçı genç patlaması

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 2014 yılının başından bu yana Fransa’dan Suriye’ye cihatçılar safında çatışmak için gençlerin sayısının yüzde 80 civarında artarak adeta bir patlama yaşandığını açıklamıştı. Suriye’ye en çok cihatçı gönderen Avrupa ülkesi olan Fransa, bu patlama nedeniyle bir dizi yasal ve polisiye önlem alarak Fransız gençlerini durdurmak için yoğun bir çalışma başlattı. Cazeneuve’ün açıklamasına göre halen Suriye’de IŞİD ve El-Nusra saflarında aktif olarak cephede savaşan Fransız sayısı 370’e ulaştı. 200 Fransız genci dönmek için çaba harcıyor, 120’si ise Fransa’ya döndü. Fransa’dan toplam 1100’ün üzerinde gençSuriye ve Irak’a gitti. Avrupa genelinde bu sayı 3 bini aştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG