Erişilebilirlik

Fransa’da Terör Faciası Şans Eseri Engellendi


Soldiers stand guard after an attacker with a knife hidden in his bag attacked three soldiers on an anti-terror patrol in front of a Jewish community center in Nice, southern France, Feb. 3, 2015.
Soldiers stand guard after an attacker with a knife hidden in his bag attacked three soldiers on an anti-terror patrol in front of a Jewish community center in Nice, southern France, Feb. 3, 2015.

Paris yakınlarında bir kiliseye Pazar ayininde saldırmaya hazırlanan Cezayir asıllı bilgisayar öğrencisi Sid Ahmed Ghlam'ın Suriye’ye gidebilmek için bir hafta Türkiye’de kaldığı da belirlendi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ün program dışı yaptığı bir basın toplantısı, Charlie Hebdo saldırısıyla sarsılan Fransa’da yeni ve korkunç bir terör saldırısının büyük bir şans eseri engellendiğini ortaya çıkardı. Bakan Cazeneuve, güvenlik güçlerinin kentte bir ya da birden fazla kiliseye düzenlenmesi planlanan terör saldırısını önlediklerini açıkladı. Fransız bakan zanlının evinde ve arabasında yapılan aramada çok sayıda patlayıcı madde ve silahın yanısıra saldırılacak kiliselerin iç planlarını bulduklarını kaydetti.

Cazeneuve’ün açıklamaları ve Fransız basınına gün içinde yansıyan bilgilere göre, geçtiğimiz Pazar günü, saat sabah 8.30 civarında Sid Ahmed Ghlam isimli genç, Fransız ambulans servisi SAMU’yu arayarak, acil yardım talep etti. 2009 yılında aile birleşmesinden faydalanarak Fransa’ya gelen Ghlam, dizinden aldığı kurşun yaralarıyla yerde yatar vaziyette karşıladığı ilk yardım ekiplerine kendisinden para isteyen kişilerin saldırısına uğradığını dile getirdi. Ancak, Ghlam’ın kurşun yarası aldığını ve ifadesinde çelişkiler olduğunu gören kurtarma ekipleri polisi durumdan haberdar etti.

Olay yerine gelen polis ekipleri, Sid Ahmed’in arabasına kadar uzanan kan izlerini takip edince, arabada « polis » yazan kolluklar, bir otomatik kalaşnikov tüfek ve polise ait bir adet çalıntı « Sig-Sauer 2022 » marka silah buldular. Polis, derhal zanlının evinde de arama yapınca, Admed Ghlam’ın Paris’teöğrenci evindeki odasında 3 otomatik silah, bir tabanca, kurşun geçirmez yelekler, polis alarmı ve cihatçı propaganda yapan dökümanlar ile Paris’deki pek çok polis karakolunun adresinin ve « adreslerin yanında dakikaların kaydedildiği » dökümanlar buldu.

Üniversitede bilgisayar eğitimi gören gencin Facebook hesaplarını ve yazışmalarını da inceleyen polis, Ahmed Ghlam’ın Villejuif kilisesine Pazar ayini sırasında saldırı planladığını ortaya çıkardı. Ghlam’ın polis karakollarının adreslerinin yanına aldığı dakika notlarının ise kiliseye saldırması durumunda civar karakollardan polisin ne kadar sürede olaya müdahale edeceğinin hesaplandığı notlar olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’de bir hafta kaldı

Fransa’ya aile birleşmesinden faydalanarak 2009 yılında gelen Sid Ahmed Ghlam’ın poliste hayli yüklü bir dosyası bulunuyor. Bakan Cazeveuve, Suriye’ye gitmek için hazırlandığı tespit edilen Ghlam’ın uzun süredir gizli servis tarafından izlendiğini belirtti. Cazeneuve, Ghlam’ın Suriye’ye gitmek için 2014-2015 yılları arasında bir hafta süreyle Türkiye’ye gittiğini, Türkiye’den dönüşte göz altına alındığını, ancak hakkında dava açılması için « yeterli unsur olmadığı » için serbest bırakıldığını kaydetti.

Araba çalmak için bir genç kadını öldürdü

Soruşturma derinleştirilince Sid Ahmed Ghlam’ın, Pazar sabahı aynı kentte öldürülen genç fitness öğreticisi Aurelie Chatelain cinayetiyle de ilgisi olduğu anlaşıldı. Uzun işssizlik sürecinden sonra fitness öğretmeni olabilmek için bir kaç günlüğüne Paris’e staja gelen genç Aurelie Chatelain’ın cesedi Pazar sabahı erken saatlerde arabasında bulunmuştu. Genç kadının bedenindeki kurşunların çıktığı silah ise Ghlam’ın evinde bulundu. Üstelik kadının arabasında Ghlam’ın kan ve DNA izlerine rastlandı. Polis, saldırganın arabasını çalmak için genç kadını öldürmüş olabileceğini düşünüyor. İçişleri Bakanı Cazeneuve de iki olay arasındaki bağlantıyı doğruluyor.

Zanlı hastanede

Yaralı olduğu için Hotel Dieu hastanesine kaldırılan ancak özel bir bölmede gözetim altında tutulan Ghlam’ın tedavisi ve sorgusu sürüyor. Bu arada Ghlam’ın yakınlarının evlerine yapılan baskınlarda da Saint Dizier kentinde oturan ve radikal cihatçı olduğu belirlenen kız kardeşi de göz altına alındı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG