Erişilebilirlik

Fransa'da Hükümet Krizi


Fransa başbakanı Manuel Valls(sağda) ve kendisine karşı çıkan Ekonomi Bakanı Arnaud Monteburg
Fransa başbakanı Manuel Valls(sağda) ve kendisine karşı çıkan Ekonomi Bakanı Arnaud Monteburg

PARİS- Fransa’da Ekonomi ve Milli Eğitim Bakanları, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ekonomik politikalarına isyan edince, Başbakan Manuel Valls sert karşılık vererek, Hollande’a hükümetin istifasını sundu.

Hollande yönetiminin, seçim yenilgisinin ardından Nisan 2014’te kurduğu ikinci hükümetin ömrü de kısa oldu. Valls’in istifasını kabul eden Hollande, “daha uyumlu bir hükümet” kurması için görevi yeniden Manuel Valls’e verdi.

Fransız hükümetinin iki popüler Bakanı, Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg ve Milli Eğitim Bakanı Benoit Hamon, medyada ve hafta sonu katıldıkları “Gül Bayramı”nda Hollande ve Valls’i sert eleştirdi.

Hollande’ın “Sorumluluk Paktı “ ile yalnızca işadamlarına destek verdiğini, artık dar gelirliler için de politikalar üretilmesi gerektiğini dile getirdiler. Sosyalist Parti’nin sol kanadının da istediği yeni reform çağrılarına “yeni reform yok, mevcut reformlarımızı hızlandıracağız” yanıtı veren Hollande ve Valls, iki bakanının sert eleştirisi ile zor duruma düştü.

Yalnızca hükümet içinde değil, Sosyalist Parti içinde 40 kadar milletvekilinin kurduğu cephe de artık dar gelirliler için sosyal politikalar üretilmesini istiyor. Montebourg ve Hamon’un hükümetten ayrılması durumunda 40 kadar milletvekili hükümetten desteklerini çekeceklerini açıkladılar.

Kriz yaratan “Sorumluluk paktı”

Hollande’ın Manuel Valls ile birlikte uygulamaya koyduğu “Sorumluluk Paktı” ile şirketlere 40 milyar Euro veriliyor. Ancak yeni vergi düzenlemesiyle dar gelirliye yalnızca 2 milyar euroluk vergi indirimi öngörülüyor.

Montebourg ve Hamon, hükümetin dar gelirliye de şirketler kadar destek vermesi çağrısında bulunuyor. Ancak işsizlik rakamlarını bir türlü aşağı çekemeyen Hollande, tüm ekonomi politikasını şirketlere destek vererek isrihdam alanında başarı sağlama stratejisi üzerine kuruyor. Hollande, “Şirketler kar ederse dar gelirliler iş bulur” diyerek Sorumluluk Paktı’nın uygulanmasını hızlandırılacağını” dile getiriyor.

Muhalefetten “Meclis’i feshet” çağrısı

Hollande’ın 2 yılda 3’üncü kez hükümet kurmasının devletin tepesinde politik ve kurumsal bir kriz yaşadığının işareti olduğunu belirterek Hollande’ın istifasını istedi. Muhalefetteki Muhafazakar Parti kurmayları, Valls’in ve Hollande’ın istifasını isterken aşırı sağ parti Front National’in lideri Marine Le Pen, “Meclis’in feshini istiyoruz. Bu çoğunlukla Fransa’nın yoluna devam edemeyeceği açık” dedi. Sol parti lideri Alexis Corbiere de “Artık 6. Cumhuriyet’e geçilmeli” dedi

Başbakan Manuel Valls, kendisinin ikinci, Hollande döneminin 3’üncü hükümetini Salı sabahı açıklayacak. İsyancı bakanlar Montebourg ve Hamon’un yanısıra onlara destek veren Adalet Bakanı Christian Taubira’nın ve Kültür Bakanı Aurelie Filippetti’nin de yeni kabinede yer almaması ekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG