Erişilebilirlik

Fransa'da 'Gece Ayakta' Protestoları Yayılıyor


Fransa'da 'Gece Ayakta' Protestoları Yayılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Paris’te geçen yıl terörü lanetlemek için düzenlenen gösteriler, yerini festival havasında geçen bir harekete bıraktı.

Place de la Republique’de ve başka yerlerde devam eden ‘Gece Ayakta’ hareketi, aslında gün boyunca sürüyor.

Kimileri, Fransa Anayasası’nı yeniden yazmaya çalışırken, diğerleri Kongo Cumhuriyeti’ndeki seçimlerle ilgileniyor. Katılımcı yelpazesi çok geniş ve herkesin amacı farklı. Yoksullukla mücadele edenler de sokakta. Bazıları ise Cezayir’in kuzey bölgesi Kabiliye için buraya gelmiş. Kimileriyse sadece izleyici. Bunlardan biri olan Paris sakini Marion Chataign, “Özellikle gençlerin biraraya geldiğini ve değişiklik için mücadele ettiğini görmek beni sevindiriyor” diye konuşuyor.

Peki bu gençler neyi değiştirmek istiyor? Uzman Bruno Cautres bunu şöyle açıklıyor: “ ‘Gece Ayakta’ hareketini tanımlamak zor. Geleneksel anlamda bir siyasi ya da sosyal hareket sayılmaz. Solcu siyasi partilerin ya da sendikaların güdümünde değil.”

Yüksek işsizlik oranı ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle solcu hükümetten şikayetçi olanların başlattığı hareket, Amerika’daki Occupy ve İspanya’daki İndignados hareketleriyle karşılaştırılıyor.

Öte yandan hareketin kapsamının kısıtlı olduğu, on yıl önce gençlerin şiddete başvurduğu düşük gelirli banliyölerde ilgi görmediği gözleniyor. Uzman Cautres, Place de la Republique’deki hareketin daha çok eğitimli, kentli burjuvaları kapsadığını belirtiyor.

‘Gece Ayakta,’ ara sıra şiddete sahne olsa da barışçı bir hareket. Ancak hareketin nasıl devam edip biteceğini tahmin etmek zor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG