Erişilebilirlik

Fransa'da Cihada Giden 2 Genç Kız Yakalandı


Fransız polisi, IŞİD saflarına katılmak üzere İstanbul üzerinden Suriye’ye gitmeyi planlayan 16 ve 17 yaşındaki iki genç kızı, İstanbul’a uçmadan önce Marsilya Havaalanı’nda durdurdu. Kızların birbirleriyle internet üzerinden tanışıp plan yaptıkları bildiriliyor

Fransız polisi, IŞİD saflarına katılmak üzere İstanbul üzerinden Suriye’ye hareket etmek üzere Marsilya Havaalanı’na gelen 16 ve 17 yaşındaki iki genç kızı, İstanbul’a uçmadan önce Marsilya Havaalanı’nda durdurdu. Polis, yaşları 18’in altında olduğu için genç kızları sorguladıktan sonra ailelerine teslim edecek.

Gençlerin cihatçı örgütlerin saflarına katılmasını engellemek için yoğun güvenlik politikası uygulayan Fransa bir yandan büyük kentlerin banliyölerine operasyonlar düzenleyerek gençleri Suriye’ye götüren şebekeleri çökertirken, bir yandan da internet üzerinden cihatçılarla bağlantıya geçen gençleri izleyerek, havaalanlarında durduruyor. Fransız İç Güvenlik Polisi (DGSI), dün Marsilya Havaalanı’nda İstanbul’a gitmek üzere olan 16 ve 17 yaşlarındaki iki genç kızı durdurdu.

İnternet üzerinden tanıştılar

Polis, kızlardan birinin Cote d’Azur bölgesinden diğerinin de Sarthe bölgesinden geldiğini, iki kızın birbiriyle internet üzeriden tanıştığını açıkladı. Her iki kızın ailesinin polise “evden kaçtıklarına” dair yaptığı bildiri üzerine haklarında iki ayrı arama bildirisi yayınlanan kızların, internet üzerinden cihatçı gruplarla temasa geçtikleri ve radikalleştikleri de ortaya çıktı. Dosyaya yakın bir kaynak, “İki kız birbirini biliyordu. Ama ilk karşılaşmaları internet üzerinden gerçekleşti. Kaçışı ve Suriye’ye gidişi ise birlikte planladılar” dedi.

Ailelerine teslim edilecek

Kızların yaşları 18’den küçük olduğu için kimlikleri hakkında daha fazla bilgi vermeyen Fransız polisi, iki genç kızı sorguladıktan sonra ailesine teslim edecek. Yakalamaya ilişkin yazılı açıklama yapan Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Yurttaşlarımızı terörizmin kucağına atan şebekelerle sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız” dedi.

Fransız Parlamentosu, geçtiğimiz Perşembe günü, hakim kararı olmaksızın, polise Fransa’yı terketmek isteyen ve cihatçı saflarına katılacağı tespit ediln yurttaşlarının pasaportlarına el koyma, yurt dışına çıkma yasağı getirme ve interneten daha aktif izlemeyi sağlayan bir yasa geçirdi.

Fransız polisi Ağustos ayı sonundan itibaren, aktif bir şekilde havaalanlarını ve özellikle Türkiye uçuşlarını kontrol altına alarak çok sayıda genci ve onları Suriye’ye geçiren örgüt üyesini yakaladı.

Polis 70 genci durdurdu

İçişleri Bakanlığı’nda oluşturulan ihbar telefonu uygulaması sayesinde 70 gencin Suriycihatçıların saflarına katılmasının engellendiği açıklandı. İhbar numarasına bugüne kadar 80’i 18 yaşın altında çocuk, 150’si ise kadın olmak üzere tplam 350 ihbar yapıldı.

Yine İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, 930 Fransız vatandaşı Suriye ve Irak’ta cihatçı saflarına katıldı. Bunların 63’ü kadın olmak üzere 350’si halen IŞİD ve El Nusra saflarında çarpışıyor. Suriye’ye giden Fransızların 1285’i Fransa’ya geri döndü. Halen 170 Fransız Suriye ve Irak’a gitmek için yolda. 232’si ise Fransa’dan Suriye’ye gitmek için hazırlanıyor. Fransa’dan Suriye sınırlarına katılmak isteyen gençlerin sayısı son 8 ayda yüzde 74 oranında arttı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG