Erişilebilirlik

Fransa’da 8 Yaşındaki Çocuğa Terör Sorgusu


Fransa’nın güney sahillerindeki turistik kenti Nice’de ilkokul 3’üncü sınıfa giden 8 yaşındaki Ahmed adındaki bir çocuğun “Ben Charlie değilim, teröristlerin yanındayım” sözleri üzerine, okul yönetimi bölge karakoluna “terörü övme” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu

Fransa’nın “11 Eylül’ü” denen Charlie Hebdo saldırısının ardından, Fransız toplumunda, 8 yaşındaki bir çocuğun “terör suçundan” karakola çağırılması ülkede yaşanan “terör paranoyasını” gözler önüne serdi.

Fransa’nın güney sahillerindeki turistik kenti Nice’de ilkokul 3’üncü sınıfa giden 8 yaşındaki Ahmed adındaki bir çocuğun “Ben Charlie değilim, teröristlerin yanındayım” sözleri üzerine, okul yönetimi bölge karakoluna “terörü övme” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Babasıyla birlikte ifade vermeye çağırılan 8 yaşındaki bir çocuğun yaşadıkları ülkede polemik başlattı.

Nice kentindeki bir ilkokulda 3. sınıf’a giden Ahmed, Charlie Hebdo saldırısında yaşamını yitirenler için okullarda düzenlenen 1 dakikalık saygı duruşunu reddedince okul yönetiminin dikkatini çekti. İkinci kriz, saldırıdan bir gün sonra, 8 Ocak tarihinde, sınıf öğretmeninin olayla ilgili sınıfta tartışma açmasıyla yaşandı. Öğrencilere “Siz de Charlie misiniz?” diye soran sınıf öğretmenine Ahmed “Hayır” yanıtını verdi. Öğretmeni “Neden ?” diye sorunca Ahmed, “Çünkü onlar Peygamberin karikatürünü yaptılar. Ben teröristlerle beraberim” dedi. Bunun üzerine sınıf öğretmeni okul yönetimini uyardı. Okul yönetimi de, çocuğun velisini çağırarak konuyu tartıştı. Bu görüşmenin ardından yönetim, Ahmed’in babası hakkında “terörü övdükleri” iddiasıyla, 21 Ocak tarihinde suç duyurusunda polise bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı, okulun Ahmed’in babası aleyhinde suç duyurusunda bulunduğunu doğruladı. Bakanlık, okul yönetiminin “çocukların korunması birimine” de başvurduğunu bildirdi. Polisin çağrısı üzerine Ahmed ve babası avukatlarıyla birlikte karakola giderek yaklaşık 2 saat ifade verdiler. Ahmed yarım saat süren ifadesinde, “Gazeteciler ölümü hak etmiştir” dediğini kabul etmedi. Ahmet, “terörist nedir?” sorusuna da, “bilmiyorum” yanıtını verdi. Polis, daha sonra 1.5 saat boyunca Ahmed’in babasını sorguladı.

“Bu bir skandal”

İfade vermeye Ahmed ve babasıyla birlikte giden, İslamafobi’ye karşı Birlik Örgütü (CCIF)’in avukatlarından Sefen Guez Guez, “Tam bir skandal. 8 yaşındaki bir çocuğu karakola götürmek ve ifadesini almak, toplumda terörü övme ortak histerisinin durumunu gözler önüne seriyor. Bu iş burada kalmayacak. Okul yönetiminin tavrı kabul edilemez” dedi. Avukat Guez Guez, diyabet hastası olan Ahmed’in, ceza nedeniyle bir kez de insülin iğnesini yapamadığını, kumda oynayan Ahmed’e okul müdürünün “boşuna kazma orda bizi öldürmek için silah bulamayacaksın” dediğini de iddia etti.

Okul yönetimi ise Ahmed’in babasının okul binası içinde “öfkeli ve kaba davranışlar” sergilediği için suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Bölge Emniyet Müdürü Marcel Authier de AFP’ye yaptığı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz durumun hassasiyetini göz önünde bulunduran okul yönetimi bize okulda olup bitenleri duyurma kararı almış, ortada bir suç duyurusu yok. Biz de 8 yaşında bir çocuğun nasıl olup da bu kadar radikal söylemler dile getirebildiğini anlamak için babasıyla beraber çağırdık. Anlaşılan o ki çocuk ne dediğini ve söylediklerinin anlamını pek bilmiyor. Ama bu cümleleri nereden bulduğu da önemli. Soruşturma devam ettiği için içeriği hakkında açıklama yapamam” dedi.

Avukat Guez Guez, polisin yalan söylediğini, kendisinin de imza attığı belgenin bir suç duyurusu olduğunu dile getirdi.

İnsan Hakları Dernekleri de öfkeli

Okul yönetiminin suç duyurusunda bulunması kararını, medya ve insan hakları dernekleri de eleştirdi. Okul yönetiminin polise gitmeyi tercih etmesinin “şok edici bir yöntem” olduğunu dile getiren İnsan Hakları Ligi, “Karakola gitmek yerine çocuk ve ailesiyle konuşarak ‘pedagoji yönteminin’ kullanılması gerekirdi. Çocuğun yaşı da göz önünde bulundurulursa, suç duyurusunda bulunma eyleminin olayla orantısız olduğu çok açık ortadadır” diye açıklama yaptı.

Konuyla ilgili tek siyasi yorumu yapan Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Claude Bartolone, Ahmed’in babasının okul yönetimine karşı sert davranışları olduğuna dikkat çekerek, “Sanırım okul bu davranış nedeniyle suç duyurusunda bulunuyor. Diğer taraftan 8 yaşında bir çocuğun nasıl olup da bu cümleleri kurduğu da önemli. Ailesine sorumluluğunun hatırlatılmasını önemli buluyorum” dedi. Fransız medyası ise, “8 yaşında bir çocuğun ifadesinin alınmasını” sert eleştirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG