Erişilebilirlik

Fransa’da Seçim Kabinesi Kuruldu


.
.

Paris- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, kendisiyle birlikte iktidar yarışı verecek olan "savaş kabinesini" kurdu. Kabinenin Dışişleri Banı, tartışmalı isim Jean Marc Ayrault oldu.

Hollande, kendisine kazan kaldıran partinin sol kanadından yeşillere kadar geniş bir yelpaze içinden seçtiği yeni kabinesiyle icraatlarıyla küstürdüğü sol ve çevreci seçmenin oylarını yeniden kazanmayı hedefliyor. Fransa Cumhurbaşkanı, ilkelerine katı bağlılığına ve sert yönetimine yükselen eleştiriler nedeniyle Jean Marc Ayrault'yu istemeden Başbakanlık görevinden almış, yerine Manuel Valls'i Başbakan olarak atamıştı. Yakın dostu Ayrault'yu yeniden kabineye alan Hollande, başbakandan sonraki en önemli ikinci koltuğu olan Dışişleri Bakanlığı'na getirdi.

Eski Almanca öğretmeni ve Sosyalistlerin en tecrübeli politikacılarından birisi olan Ayrault'nun Fransa-Almanya yakınlaşması ve eski bakan Fabius'un uzun süre ihmal ettiği Avrupa Birliği krizinde adım atması umuluyor. Manuel Valls de başbakan olarak koltuğunu korudu.

Kabine değişikliğinde, Fransa'nın en büyük edebiyatçılarının dahi eserlerini bilmeyen Kore asıllı Kültür Bakanı Fleur Pellerin, sol kanat kontenjanından kabineye giren Kamu Personeli Bakanı Marylise Lebranchu ve Radikal Sol Parti kontenjanından kabinede yer alan Sylvia Pinel'in görevine son verilmesi ise sürpriz yarattı.

Yeşiller'den 3 isim kopardı

Hollande, Kültür Baknalığı'na Elysee Sarayı’ndaki kültür danışmanı Audrey Azoulay'yi atadı. Geri kalan kadrolar için solun çeşitli partilerinin liderlerini kabineye sokma taktiği izledi.

Radikal Sol Parti Genel Başkanı Jean Michel Baylet Planlama, Köyişleri ve Yerel Yönetim Bakanı, Yeşiller Partisi'nin Genel Başkanı Emmanuelle Cosse da Kentleşme Bakanı oldu. "Bakan olmak istiyorum" sözüyle Fransız medyasında alay konusu olan, hatta "Neden Bakan olmak istiyorum" diye kitap yazan Yeşiller Partisi'nin Senato'daki şefi Jean-Vincent Place ds muradına erdi. Place, Kamu Reformu'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı'na geldi.

Hollande, Yeşillerden 3 güçlü ismi kabineye alarak, hem kendisine isyan ederek hükümetten istifa eden Yeşiller'den politik rövanşını aldı, hem de daha önce kapıyı çarparak hükümetten çıkan Yeşiller Partisi'nin yarattığı "çevre karşıtı hükümet" imajını sildi.

Hollande hem bölgesel, hem de politik dengeleri gözeterek yeni nesil isimlerden oluşan ve seçimler öncesi toplumun beklentilerine yanıt verecek yeni bir ekip oluşturdu. Ancak yeni ve genç isimlerin yanısıra Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Finans ve Bütçe Bakanı Michel Sapin ve yine yakın dostu Tarım Bakanı Stephane Le Foll gibi partinin ağır toplarını da korudu.

Kabine’de eşitlik de sağlandı

Hollande'ın yeni atamalarıyla daha önce kadın ve erkek bakan sayısı eşit olan kabinede bu eşitlik yine korundu. Yeni kabinede 19 kadın, 19 erkek bakan görev yapacak. Ancak ismi uzun süre Dışişleri Bakanlığı için geçen Çevre Bakanı Segolene Royal ve Milli Eğitim Bakanı Najat ValludBelkacem dışında, hiçbir büyük bakanlığa kadın bakan atanmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG