Erişilebilirlik

Fransa Terörle Mücadele Yasasını Kabul Etti


Fransa Meclisi, Olağanüstü Hal'i ve teröre karışanların vatandaşlıklarının düşürülmesini öngören anayasa değişikliğini bugün oya sundu. Meclis’te hem iktidar, hem de muhalefetten büyük eleştiri alan ve Adalet Bakanı'nın istifasına yol açacak boyutta hükümet krizi yaratan tartışmalı yasa, 199 ret oyuna karşı 317 oyla kabul edildi. Bu kabul oranı yasanın parlamentonun her iki kanadının da toplanacağı son oylama için gereken beşte üç çoğunluğu da karşılıyor.

Meclis’te yasayla ilgili görüşmelerde, birinci maddeyle düzenlenen "Olağanüstü Hal uygulamasının anayasaya yazılması" konusunda aranan destek bulundu. Ancak daha çok "terör suçuna karışanların vatandaşlıklarının düşürülmesini" öngören madde üzerinde sert tartışmalar yaşandı. Yeşiller Partisi, hükümeti "Nazilerle işbirliği yapan Vichy hükümetinin getirdiği bir yasayı yeniden uygulamaya koymakla" suçladı.

Merkez sağdaki UDI milletvekili Charles de Courson ise gözyaşları içinde güçlükle konuşarak "Vatandaşlık hakkına dokunarak cumhuriyetin en temel ilkelerinden birisine dokunuyorsunuz. Bunu yapmayın," dedi. Hükümetin önemli bakanlarından Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron da, yasanın oylanmasından yalnızca bir kaç saat önce sert eleştirilerde bulundu.

Ancak ana muhalefetteki Cumhuriyetçi LR Partisi'nin lideri Nicolas Sarkozy, partisine yasaya destek vermesi çağrısında bulununca, terör yasası iktidardaki sol kanattan bulamadığı desteği, muhalefetten buldu. Ancak muhalefet partisinin ılımlı De Gaulle'cü kanadı da yasaya karşı oy kullanılması çağrısında bulundu. Cumhuriyetçiler OHAL uygulamasından çok, vatandaşlıkların düzenlenmesine karşı çıktılar.

Çifte vatandaşlık tanımı çıkarıldı

Tepkiler üzerine hükümet, "Teröre karışan çifte vatandaşlar" ifadesini "Teröre karışan vatandaşlar" diye düzelterek genele yaydı. Ancak bu düzeltmeye rağmen, iki maddelik yasaya, iktidar partisi PS dahil tüm partilerden milletvekilleri karşı çıktı. Tartışmalı ikinci madde yalnızca 14 oy farkıyla kabul edildi. Ancak tümü üzerindeki oylamada yasa açık farkla kabul edildi.

Yasanın kabul edilmesinin hemen ardından açıklama yapan Başbakan Manuel Valls, "Her ne kadar birinci etap olsa da, ulusu korumayı hedefleyen bu yasa Meclis’ten geçti. Evet uzun tartışmalar oldu. Ama bu, demokratik yönetimlerde normal. İktidar ve muhalefetten terör tehdidi karşısında ortak çıkarlarımızı korumak için adım atan, parti tartışmalarını aşmayı başaran herkese teşekkür ediyorum," dedi.

Senato'da görüşülecek

İki maddelik anayasa değişikliği içeren yasa Meclis’in ardından Senato'da görüşülecek. Ardından anayasa değişiklikleri için zorunlu olan prosedür izlenecek. Senato'da da tek kelimesi değiştirilmeden kabul edilirse yasa, parlamentonun her iki kanadının Versailles Sarayı'nda yapacağı ortak toplantıda parlamenterlerin oyuna sunulacak. Burada vekil ve senatörlerin toplamının 5'te 3'ünün oyunu alırsa yürürlüğe girecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG