Erişilebilirlik

Fransa Mali’de ‘Son Kaleye’ Girdi


Mali’ye düzenledikleri askeri operasyonun 20. gününde Gao ve Timbuktu kentlerini şeriatçı grupların elinden alan Fransa, önceki gece bu grupların ilk çıktığı kent olan Cezayir sınırındaki Kidal’a girdi. Bölgenin yönetimi Mali ve Fransız ordusu ile savaşan İslamcı grupların değil, Azawad İslami hareketi MIA ve Azawad’ın Birliği için Ulusal Hareket MNLA’ya bağlı otonomi isteyen Tuareg halkının elinde. Fransa, Kidal kentine yerel halkın isyan ettiği Mali askeri olmaksızın girdi. Fransa’ya Çad ve Nijerya birlikleri destek sağlıyor.

Mali’de Gao ve Timbuktu kentlerini cihatçı militanların elinden alan Fransa ve Mali ordusu, önceki gece İslamcı grupların ‘son ve güçlü kalesi’ Kidal kentine girdi. Çöl bölgesi olan Kidal’ı İslamcı gruplar avuçlarının içi gibi biliyor. Fransız hava saldırılarından kaçan gruplar, ‘daha güçlü saldırabilmek için’ Cezayir ve Nijer sınırı ile Moritanya sınırındaki Ugadugu ormanlarına saklandılar. Kidal halkı ise iktidara tepkili ve hala İslamcı grupların etkisi altında. Fransa, burada bir kara harekatında başarısız olmamak için Nijerya ve Çad’dan yardım istedi. Operasyon hakkında gazetecileri bilgilendiren Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burkhard, Mali'nin kuzeyindeki Kidal havalimanına giriş yaptıklarını açıkladı. Çad ve Nijerya’dan askeri yardımın ise Kidal’a ulaşmak üzere olduğu belirtildi. Fransa operasyon çerçevesinde Mali’deki asker sayısını 3 bin 500’e çıkarmıştı.

Fransa’dan ‘politik çözüm’ çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Mali’de savaşı kazanıyoruz. Fransa Mali’de görevini tamamladıktan sonra, Afrika ülkeleri görevi devralmalı” demişti. Hollande’ın ‘erken zafer ilanı olarak’ değerlendirilen bu sözlerinin ardından Fransa ordusu, Mali ordusu olmadan Kidal kentine tek başına girdi. Zira, Azawadlı Tuaregler isyan başlattıkları Bamako yönetiminin ordusunu Kidal’da görmek istemedi. Fransa bu mesajı okuyarak, Kidal’a tek başına girdi. Kidal’da da önemli bir direnişle karşılaşmayan Fransa, hızla bölgede ‘terörist olmayan güçlerle Bamako rejimi arasında diplomatik çözüm için’ masaya oturmaları çağrısı yaptı.

MNLA ve MIA’dan olumlu yanıt

Fransa ile çatışan Ensar Eddine örgütünden ayrılan Kidal’daki İslamcı hareket MIA, açıklama yaparak “Fransızlara ateş açmadık. Bu da bizim Fransa ile işbirliği yapmak istememizin kanıtıdır. Bamako ile politik çözüm için masaya oturabiliriz” açıklaması geldi. MNLA’ya mensup Tuaregler de Pazar günü politik çözüm için Fransa ile ortak hareket etmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Fabius : ‘Mali’den hızla çıkacağız’

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Gao ve Timbuktu’yu kurtarmak bizim planımızın bir parçasıydı. Şimdi misyonu Afrikalılar devralmalı. Fransa bu ülkede uzun süre kalmak istemiyor. Kidal’ın geri alınmasına katkı sağlayacağız. Karmaşık bir sürece giriyoruz. Fransa misyonu sona erdikten sonra Mali’den hızla çıkacaktır” diye konuştu.

Fabius, “Orduların önünde ciddi bir direniş yok, daha iyi vurmak için mi çekildiler ?” sorusunu ise, “Bir çoğunu öldürdük. Teröristler kötü organize olmuş. Üstelik haberleşmelerini dinlediğimizi biliyorlar. Bu da onların hareketlerini sınırlıyor” diye yanıtladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG