Erişilebilirlik

Fransa’da Cihat Karşıtı Kampanya


Fransa'nın Lezignan Corbieres kentinde yaşayan Severine Ali Mehenni cihada katılmak üzere evini terk eden kızı Sahra'nın resmini tutuyor.
Fransa'nın Lezignan Corbieres kentinde yaşayan Severine Ali Mehenni cihada katılmak üzere evini terk eden kızı Sahra'nın resmini tutuyor.

Avrupa’da alınan tüm önlemler, çıkarılan sert yasalar ve artırılan istihbarat olanaklarına rağmen, Suriye’ye giden gençlerin sayısının artması engellenemiyor. Geçtiğimiz Nisan ayından bu yana cihatçıların saflarına katılan yabancıların sayısı 3 bin 63’ü buldu. Bunların yüzde 40’ını ise kadınlar oluşturuyor. Yalnızca Fransa’dan 1770 genç Suriye’ye geçti, bunların 540’ı hala cihat için savaşıyor.

Fransız gençlerinin cihada katılmaması için İçişleri Bakanlığı ülkede yayın yapan büyük medya guruplarının patron ve yöneticileriyle bir araya gelerek ortak çalışma kararı aldı. Bu toplantının ardından “cihatla mücadele için büyük bir kampanya yapma” fikri çıktı.

Fransa’da televizyon kanalları gençlerin Suriye’ye giderek cihada katılmasını engellemek için “Stop-Jihadism” adlı bir kampanya başlattı. Çocukları Suriye’ye giden d,rt ailenin acılı hikayelerini “çarpıcı ve dokunaklı mesajlarla” aktaran 4 ayrı video yayınlayamaya başlayan kanallar, 1 dakika 26 saniye boyunca cihada giden gençlerin anne, baba ve kardeşlerine söz veriyor. Klip sonunda “yalnız değilsiniz, yardım için bu numarayı arayın” diyerek bir de yeşil hat numarası veriyor.

Tüm kanallar destekledi

Beş ayrı kamu kanalını barındıran France Television, ülkenin en büyük kanalları TF1, Canal +, TV5 Monde, Arte, haber kanalları BFM TV ve France 24 ve Meclis Kanalı La Chaîne Parlementaire de kampanyaya destek verdi. Fransız kanallarında yayınlanan kampanya klibi www.stop-djihadisme.gouv.fr adlı sitede de yer alacak. Le Figaro gazetesi, RTL ve Europe 1 Radyosu, Facebook ve Dailymotion gibi internet platformları da videoları yayınlama kararı aldı.

Videolarda çocukları Suriye’ye giden ailelerin yaşadığı acı ön plana çıkarılıyor. 22 yaşındaki oğlu cihada giden Veronique, “Bunları atlatmak çok zor, yalnızız. Herkes sizi yalnız bırakıyor. Oğlumu artık kollarıma alamayacağım. Onu öpemeyeceğim. Nerede olduğunu bilmiyorum. Gidip getiremem. Hala oğlumun eline silah almadığına inanmak istiyorum” diyor.

‘Kızım bizim için ölü’

Baptiste ise, 17 yaşında cihadta katılan kızının çöpçatan siteleri aracılığıyla tanıştığı bir genç tarafından kandırıldığını söylüyor. “Suriye’ye gittikten sonra bizi aradı. “Cihat için gittim” dedi. O an bütün dünya üzerime çöktü. Daha iyi bir dünya ararken, cehennemi buldu. Çocuğumuzu bizden çaldılar. Neşeli, eğlenmeyi seven, hayat dolu bir gençti kızım. Şimdi bizim için ölü. Terörist birinin annesi değiliz, kurbanız biz.”

Belçika’dan konuşan Saliha ise oğlunun yanlış kişilerle birlikte olması nedeniyle cihat saflarına katıldığını ve hayatını kaybettiğini ağlayarak anlatıyor: “Sabri ‘anne Suriye’deyim’ deyince, ‘anne ben öldüm’ demiş gibi geldi. Herkese ‘oğlum öldü’ diyordum. Aylarca oğlumdan haber beklerken, Suriye’den gelen bir telefonla heyecanlandık. Ama telefondaki ses ‘Oğlunuzla gurur duyabilirsiniz, şehitlik mertebesine ulaştı’ dedi. Başka bir isim vermişler oğluma. Sanki annesi babası biz değilmişiz gibi.”

Jonathan ise Suriye’de hala cihat saflarında olan kız kardeşiyle telefonla bile temasta kalabilmek için nasıl çaba gösterdiğini anlatıyor: “Telefonda bizi Suriye’ye davet ediyor. Hala gözleri açılmış değil. Bizi oraya gezmeye davet ediyor, bombardımanların arasına.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG