Erişilebilirlik

Fransa’da Aşırı Sağın Önlenemeyen Yükselişi


Front National (Milliyetçi Cephe) lideri Marine Le Pen
Front National (Milliyetçi Cephe) lideri Marine Le Pen

İnsan hakları bildirgesi, Fransız Devrimi ve 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline karşı direnişi ile tarih yazan Fransızlar, aşırı sağ parti Front National’in ülkenin en büyük partisi olması gerçeğine alışmaya çalışıyor.

2002’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalarak Fransa’yı ilk “aşırı sağ” şokuna uğratan babası Jean Marie Le Pen’in kurduğu Front National’i devralan kızı Marine Le Pen, partiyi ülkenin birinci partisi yapmaya hızla ilerliyor.

Yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimleri başarısının ardından FN, üç hafta sonra yapılacak “Bölgesel Seçimlerde” de ülkenin en büyük partisi olduğunu bir kez daha göstermeye hazırlanıyor.

Fransa’da, 22-29 Mart tarihlerinde iki turlu olarak yapılacak bölge seçimleri öncesi yapılan tüm anketler FN’in seçimlerden açık arayla galip çıkacağını gösteriyor.

Le Parisien Gazetesi için eğilim yoklaması yapan Odaxa’nın anketinde FN’in yüzde 33 ile seçimleri birinci tamamlayacağı belirtildi. Aynı ankette, ana muhalafet Halk Hareketi Birliği (UMP), yüzde 27 ile FN’i 6 puan geriden izliyor. Seçimlerin en büyük kaybedeni olması beklenen iktidardaki Sosyalist Parti’nin oylarının ise yüzde 19 civarında olması bekleniyor. Sol blok Front Gauche’un yüzde 9, Yeşiller’in ise yüzde 4 civarında oy alacağı tahmin ediliyor.

Charlie Hebdo başarısı yetmedi

İktidardaki PS’in Front National’i 14 puan geriden takip etmesi, PS için tam bir soğuk duş. Charlie Hebdo saldırısının ardından anketlerdeki popülaritesi 20 puan birden artan Cumhurbaşkanı François Hollande ve partisi PS, seçimlerde birinci gelmese de, FN’in ardından ikinci olabilmeyi umut ediyordu. Ancak Charlie Hebdo saldırısı ile kazanılan puanlar, özellikle “Pazar günleri çalışma” gibi sol seçmenin ve partinin sol kanadındaki milletvekillerinin tepkisini çeken “Macron Yasası” adlı yeni ekonomik reform yasası yüzünden kaybedildi.

Hafta sonu Pazar gazetesi Journal Du Dimanche’ın yayınladığı bir başka ankette de UMP ile FN başa baş görünüyor. Her iki partinin oy oranının yüzde 33 olduğu belirlenen ankette, PS’in oyları ise yüzde 23 civarında görünüyor.

FN zirveye doğru

Seçimlerin büyük kazananı olmayı planlayan FN, yalnızca iki olan bölge yöneticisi sayısını yükseltmeyi hedefliyor. FN’in bu hedefine ulaşması Fransız seçim sistemine göre iki turlu olarak yapılacak seçimlerde, ikinci turda muhaliflerinin ittifak yapıp yapmamasına bağlı olacak.

Fransız seçmeninin ilgi göstermemesi nedeniyle katılım sayısı düşük olacak seçimlerde bir adayın seçilebilmesi için oyların yüzde 12.5’ini alması gerekiyor. Ancak düşük katılım oranıyla bu rakama ulaşmak hayli zor olacak.

Fransa solu geriliyor

Tüm eğilim yoklamalarının ortaya koyduğu iki gerçek var. Birincisi Fransa’da sağ ve aşırı sağ ilerleyecek, iktidara gelmeyi başaran solun oyları genel olarak ciddi bir düşüş yaşayacak. Sol Cephe/Front Gauche yüzde 9, Yeşiller yüzde 4, radikal sol partilerin ise yüzde 2 civarında oy alması bekleniyor. İkincisi de, sol seçmenin, ikinci turda Front National’i seçmeyeceği, FN birinci parti olsa da UMP’nin FN’den daha fazla yerel yönetici çıkarma ihtimali güçlü. Her durumda Mart ayında yapılacak seçimlerin Sosyalist Parti için büyük bir kayıpla sonuçlanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adım adım hazırlanan Marine Le Pen ise, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elde ettiği “ülkenin birinci partisi” markasını bu seçimlerde de koruyacağa benziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG