Erişilebilirlik

Foley'i Öldüren IŞİD Militanı İngiliz mi?


Foley'i Öldüren IŞİD Militanı İngiliz mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

ABD ve İngiltere, Amerikalı gazeteci James Foley’nin öldürülmesi üzerine soruşturma başlattı. Foley’nin yanındaki militanın İngiliz aksanıyla konuştuğunun anlaşılması üzerine IŞİD'le savaşan Avrupalı cihatçılar konusu gündeme geldi

‘Amerika’ya Bir Mesaj’ adı verilen videodaki görüntüde gazeteci James Foley diz çöktürülmüş. Başındaki militan, İngiliz aksanıyla konuşuyor:

“Bu gördüğünüz James Wright Foley. Amerikan vatandaşı. Sizin ülkenizden geldi. Bir devlet olarak, IŞİD’e karşı savaşta ön safta yer aldınız.”

Birkaç saniye sonra cinayet işleniyor. Video yayınlanamayacak derecede vahşet içeriyor. Cinayetin hemen ardından Suriye’de kaçırılan bir başka Amerikalı gazeteci, Steven Sotloff kameranın karşısına getiriliyor.

IŞİD militanı, Başkan Obama’ya gazetecinin hayatının, vereceği kararlara bağlı olduğu tehdidinde bulunuyor.

40 yaşındaki James Foley, Kasım 2012’de kaçırıldığı sırada GlobalPost adına Suriye’de haber izliyordu. Dün açıklama yapan annesi, Foley’nin Suriye halkının acılarını dünyaya yansıtmaya çalışırken hayatını kaybettiğini söyledi.

IŞİD’in elinde Türkler dahil çok sayıda rehine var. Şiraz Mahir Londra’da Kings College’da radikal akımları inceliyor:

“IŞİD’in elinde üç Amerikalı, en az iki İngiliz vatandaşı rehin. Grup bir dizi Batılı’yı, Avrupalı’yı rehin tutuyor. Aralarında yalnızca gazeteciler değil, yardım görevlileri de var. Bu rehine havuzunda gelecekte koz olarak kullanmak isteyecekleri çok sayıda kişi tutuyorlar.”

İngiliz yetkililer, baş kesme eyleminde bulunan teröristin kimliğini belirlemeye çalışıyor. Şiraz Mahir, olayın İngiltere’de tehlike çanları çaldırdığını söylüyor:

“Suriye krizinde bir İngiliz vatandaşı, bir Amerikan vatandaşının başını kesiyor. Doğal olarak yalnızca burada, İngiltere’de değil tüm Avrupa’da cihada katılımı önleme yolunda ciddi bir baskı oluşmuş durumda.”

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da cihatçıların Batı için ciddi bir tehdit olduğunu doğruluyor:

“Bu örgütlerin içinde, öldürmeyi ve vahşeti öğrenen çok sayıda İngiliz cihatçı var. Suriye ve Irak’ta savaş deneyimi kazanıyorlar. Eğer bunlar bir şekilde, bu deneyimle İngiltere’ye dönerse başımıza büyük dert açacakları kesin.”

Şiraz Mahir, IŞİD içindeki yabancı, özellikle de İngiliz cihatçıların en ağır şiddet olaylarından sorumlu olduğunu söylüyor:

“Bu yılın başında İngiliz cihatçılar Suriye ordusuyla savaşırken ele geçirdikleri tutsakları idam ettiler. Geçen yıl sonunda Halep’te İngiliz intihar eylemcileri saldırılar düzenledi.”

IŞİD, son Amerikan hava saldırılarına misilleme amacıyla James Foley’i öldürdüğünü bildiriyor. Son operasyonlar, Irak ordusu ve Kürt kuvvetlerinin bu hafta içinde Musul Barajı’nı IŞİD’den geri almasını sağlamıştı. Uzmanlara göre, bu vahşi cinayet, Amerika’nın hava saldırılarının militanlara ağır kayıp verdirdiğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG