Erişilebilirlik

FİFA Belirsiz Gelecekle Karşı Karşıya


FİFA Belirsiz Gelecekle Karşı Karşıya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Geçen ay, Amerika Adalet Bakanlığı’nın açtığı yolsuzluk ve rüşvet davasıyla dünya gündemini sarsan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, 2026 Dünya Kupası teklif sürecini askıya aldı. Dokuz FIFA yetkilisi ve beş üst düzey yöneticinin karıştığı rüşvet skandalına sert tepki veren uluslararası medya, skandalın gün ışığına çıkarılmasında Amerika’nın oynadığı role de geniş yer ayırdı.

İngiliz futbol yazarı Keir Radnedge, Amerika’nın FIFA yöneticilerine karşı açtığı yolsuzluk ve rüşvet davasının Avrupa’da ve dünyada memnunlukla karşıladığını söylüyor.

Radnedge, “İngiliz medyasına bakarsanız, son 7 yıldır böyle bir skandalın beklendiğini görürsünüz. Suçluların daha hızlı yakalanmaması herkeste hayal kırıklığına yolaçmıştı. Bu yavaşlık aslında FIFA’nın gevşek yönetim sisteminden kaynaklanıyordu.” şeklinde konuşuyor.

Yolsuzluk skandalı, olaydan bir hafta önce yeniden FIFA Başkanı seçilen Sepp Blatter’ın istifasına neden oldu.

Amerikalı avukat David Larkin, FIFA’nın faaliyetlerinin şeffaf olmadığını söylüyor.

Larkin görüşünü “Burada söz konusu olan FIFA bir spor kurumu ve bu kurumun ne tür bir kuruluş olduğunu tartışmamız gerekiyor. Bence ortada, işleri gizlilikle yürüten ve hesap verme sorumluluğu olmayan 25 kişinin yönettiği bir kurum var.” diye ifade ediyor.

Geçen ay açıklanan iddianameler, merkezi İsviçre’de bulunan ve Dünya Kupası gibi önemli futbol turnuvalarını düzenleyen FIFA’da yaşanan yolsuzluk ve rüşvet skandalını gün ışığına çıkardı. Dış Politika dergisi yazarı David Francis'e göre, büyük balığı yakalamak için önce küçük balığı yakalamak gerek ve son birkaç haftadır yaşananlar bundan ibaret.

David Larkin FIFA’nın kamuoyundaki temiz ve bağımsız imajının, Amerika’nın yolsuzluk suçlamalarıyla paramparça olduğunu söylüyor. Keir Radnedge ise, futbolu gençlerin gelişimi ve eğitimi için kullanan yüzlerce iyi niyetli çalışanın hala FIFA’da görev yapmaya devam ettiğine dikkati çekiyor.

Radnedge'e göre yaptıkları çalışmalar, FIFA’nın yönetiminde parayla oynayan bu adamlar yüzünden lekelendi.

2026 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkenin, FIFA’nın 2017’deki Malezya Kongresi’nde belirlenmesi bekleniyordu. Ancak FIFA kararı erteleyeceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG