Erişilebilirlik

Ferguson Geleceğe Umutla Bakıyor


Ferguson Geleceğe Umutla Bakıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Ferguson'da 9 Ağustos’ta siyah bir genci vurarak öldüren beyaz polisin yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek jüri, çalışmalarını sürdürüyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Chris Simkins’e göre Ferguson sakinleri, olanları unutmak ve toplumda olumlu değişiklikler olmasını sağlamak için çalışıyor

Missouri’nin Ferguson kentinde 9 Ağustos’ta siyah bir genci vurarak öldüren beyaz polisin yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek jüri, çalışmalarını sürdürüyor. Michael Brown’un öldürülmesi üzerine patlak veren protestolar günlerce sürdü ve olaylara karışan yüz kişi tutuklandı. Amerika’nın Sesi muhabiri Chris Simkins’e göre Ferguson sakinleri, normal hayatlarına geri dönmeye çalışıyor ve toplumda olumlu değişiklikler olması için çaba gösteriyor.

Ferguson sokaklarına sukunet hakim. Halk geleceğe umutla bakıyor:

“Umarım herkes hayatına kaldığı yerden devam edebilir.”

Siyah nüfusun çoğunlukta olduğu Ferguson’da halk yavaş yavaş normal hayata dönse de kimse 18 yaşında öldürülen Michael Brown’u unutmuyor. Herkes, silahsız gencin beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından neden ve nasıl vurulduğunu merak ediyor. Brown, vurularak öldürüldüğünde bu mahallede oturan anneannesinin evine gidiyordu.

John Bonds, olayın kurbanlarının zaman içinde unutulmaması gerektiğini söylüyor:

“Hem polis memuru Wilson’un hem de Michael Brown’un aileleri büyük yıkıma uğradı. Toplum yara aldı.”

Ferguson sakinleri, günler süren şiddet eylemleri ve yağmalama olaylarının ardından yaraları sarmaya çalışıyor. Herkesin gözü, Brown’u vuran polis memurunun yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek jüride.

James Thomas, karar ne olursa olsun, siyahlara karşı aşırı güç kullanan polisin tavrının değişmesi gerektiği görüşünde:

“Polisten daha farklı bir yaklaşım bekliyorum. Polis insanları tanımaya çalışmalı, önyargılı davranıp siyahları suç işlemekle ya da yasaları çiğnemekle özdeşleştirmemeli. Polisin topluma karşı takındığı tavır değişmeli.”

Ferguson’da yerel yetkililer siyahlar için daha fazla iş imkanı yaratılması gerektiği görüşünde. Keysha Nelson’a göre gençlere yatırım yapmanın uzun vadeli yararları var:

“Umarım Ferguson’daki tüm işyerleri bu gençlere şans tanır, onlara eğitim ve iş imkanı verir. Gençlerin çıraklıktan başlayarak iş hayatına atılmaları, hayat kalitelerini yükseltmeleri gerekiyor. Onların hayat kalitesinin yükselmesi, bizim hayat kalitemizin de yükselmesi anlamına gelir.”

Yetkililer, istihdam yaratılmasına ek olarak siyahların siyasi sürece daha fazla katılması ve kentte hayat kalitesini yükseltecek liderlere oy vermesi gerektiği görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG