Erişilebilirlik

Ferguson İçin Uzlaşma Komisyonu Kuruluyor


Ferguson İçin Uzlaşma Komisyonu Kuruluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Ferguson’daki olaylar sonrasında siyah ve beyazlar arasında uzlaşma sağlamak amacıyla Missouri valisi, bağımsız bir komisyon kurdu. Dokuz siyah ve yedi beyaz üyeli komisyon, gerginliğin açtığı yaraları sarmaya çalışacak

Ferguson’da siyah bir gencin beyaz polis tarafından öldürülmesinin ardından çıkan gerginliği hafifletmek, siyah ve beyazlar arasında uzlaşma sağlayacak bir yol haritası oluşturmak amacıyla Missouri valisi, bağımsız bir komisyon atadı. 9 Ağustos’ta yaşanan olay ve ardından genci vuran polisin suçsuz bulunmasını izleyen şiddet olayları, bölgede siyahlar ve beyazlar arasındaki bölünmüşlüğü de ortaya koydu. Dokuz siyah ve yedi de beyaz üyeden oluşacak komisyon, olayın toplumlar üzerinde açtığı yarayı sarmaya çalışacak.

18 yaşındaki Michael Brown’ı öldüren polis memurunun jüri tarafından suçsuz bulunmasının ardından yaşanan öfkeli protestolar daha dinmiş sayılmaz.

Missouri Valisi Jay Nixon olağanüstü hal ilan etti, polise destek olmak amacıyla Ferguson’a Ulusal Muhafız birlikleri sevk etti.

Amerikalı siyahlar, Ferguson’daki gelişmelerden endişeli. Birçoğu ülkede ırk ayrımcılığının hala devam ettiği görüşünde.

Rahip Clinton Stancil, “Bu Ferguson’la sınırlı bir durum değil. Bu sorunu Amerika’nın her yerinde yaşıyoruz. Genç siyah erkekler dışlanıyor, Amerika’nın her kentinde insanlık dışı muamele görüyor. Ferguson’da yaşananlar, Michael Brown’un öldürülmesi, aslında bu gerçeği su yüzüne çıkarmış oldu” diyor.

Missouri Valisi Jay Nixon, St. Louis ilçe sınırları içinde iki toplumu barıştırmak amacıyla, iki taraftan temsilcilerin bulunduğu bağımsız bir komisyon oluşturdu. Komisyon toplumlar arasındaki gerginliğin nedenlerini arayacak ve sosyal eşitsizliğin giderilmesi yönünde tavsiyelerde bulunacak.

Vali konuyla ilgili açıklamasında komisyonun hedefini şöyle açıkladı: “Farklı grupları temsil etseler de, taraflar arasında anlayış geliştirme, tüm vatandaşlara fırsat, eğitim ve istihdam eşitliği yaratacak şekilde yaraları sarma gibi ortak amaçlar uğruna birleştiler.”

Komisyonun eşbaşkanlarından Rahip Starsky Wilson da “Belki görüşlerimiz bağımsız olabilir, ama geleceğimiz birbirine bağımlı. Birbirimizi dinleyip, bir şeyler öğrenmeye çalışacağız” dedi.

Diğer eşbaşkan Rich McClure, ‘Amerika İçin Öğret’ adlı hayır kurumunun St. Louis temsilcisi:

“Şimdiye kadar hep ‘sizler ve onlar’ sözlerini işittik, ‘bizler’ ‘hep beraber’ diye sözler duymadık.”

Komisyon üyeleri, gerçekte Amerika’yı ve birçok toplumu baştan başa saran bir soruna çözüm bulmak gibi zorlu bir görev üstlendi.

Polis kurşununa karban giden Michael Brown’ın annesi Lesley McSpadden herşeye rağmen umutlu: “Yüzyıllardır devam eden bu sorun bir ya da iki yılda çözülmez. Oğlumun bu sorunun bir kurbanı olmasını kabullenemiyorum. Ama umarım oğlumun ölümüyle son bulur.”

Komisyon hem şikayetleri hem de önerileri dinleyecek ve bölgedeki toplumları uzlaştıracak bir model üzerinden çalışacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG