Erişilebilirlik

FED Kongre Denetimine Karşı


Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu’nda bir oturuma katılan Merkez Bankası Başkanı, “şeffaflığı arttırma çabalarının” kurumun uzun vadede Amerikan ailelerinin ve işyerlerinin çıkarlarına hizmet edecek politikalar izlemesini engelleyeceğini savundu.

Komisyon Başkanı Jeb Hensarling ve diğer Cumhuriyetçi Partili üyeler, FED’den tahvil alım planları konusunda gizli bilgi sızdırılması olayını inceliyor. FED yetkileri, Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasına karışmamak amacıyla Kongre’nin istediği bazı bilgileri veremediklerini söylüyor. Hensarling ve diğer Cumhuriyetçi üyeler ise FED’in karar sürecinde daha fazla denetim sahibi olmaya uğraşıyor.

Merkez Bankası’nın destekçileri, ekonominin uzun vadede sağlıklı olmasını sağlayacak, ancak siyasi olarak tercih edilmeyen faiz oranlarını arttırmak gibi kararları alabilmek için FED’in siyasi baskılardan bağımsız kalması gerektiğini savunuyor.

Yellen, işsizlik oranlarının düzelmeye devam etmesi ve enflasyon oranının %2’ye çıkması durumunda Banka’nın bu yılın sonlarına doğru faiz oranlarını arttırabileceği tahmininde bulunuyor. Enflasyon oranının %2 oranına yaklaşması, uzmanlarca sağlıklı bir ekonomik büyümeye de işaret ediyor. Banka, ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla yıllar önce faiz oranlarını neredeyse sıfır seviyesine çekmişti.

Uzmanlar, ekonominin bu kadar düşük faiz oranına artık ihtiyacı olmadığını ve bu politikayı daha uzun sürdürmenin enflasyona zarar vereceği görüşünde.

Janet Yellen, Amerika’da 2008 sonlarında başlayan ekonomik durgunluktan bu yana 12 milyon kişiye istihdam sağlandığını, artık daha az kişinin uzun süreli işsizlikten mustarip ya da yarı zamanlı işlere bağımlı kaldığını belirtti.

FED Başkanı, ekonomiye bu denli desteğin artık Amerika’nın ekonomik büyümesini yavaşlattığını, doların değerini yükselterek ihracatı azalttığını kaydetti. Yellen bununla birlikte, ekonominin Yunanistan’daki krizden, Çin’in artan borçlanmasından, zayıf emlak piyasalarından ve dalgalı finans piyasalarından dolayı hala zarar görebileceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG