Erişilebilirlik

Fed Kararından Sonra Dünya Piyasaları Temkinli


Japonya borsası yüzde 2 kayıp yaşarken, Çin piyasaları günü yarım puan yukarıda kapatarak günü az da olsa bir yükselişle kapattı. Avrupa piyasaları ise güne yüzde 1 kayıpla başladı

​Dünya piyasaları Amerikan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmayı ertelemesi kararına temkinli yaklaştı.

Uzun süren beklemeden sonra Amerikan Merkez Bankası, Aralık 2008’den bu yana devam ettirilen sıfır-faiz politikasını sürdürme kararını açıkladı.

Çoğu yatırımcılar Fed’in 2015 bitmeden faizleri artıracağına inanıyor. Ancak ne zaman yapılacağının bilinmemesi, bazı yatırımcıları endişelendiriyor.

Bugün, Japonya borsası yüzde 2 kayıp yaşarken, Çin piyasaları günü yarım puan yukarıda kapatarak günü az da olsa bir yükselişle kapattı. Avrupa piyasaları ise güne yüzde 1 kayıpla başladı.

Dünya ve özellikle Çin ekonomisindeki son zamanlardaki yavaşlama, Fed Başkanı Janet Yellen’e göre Fed’in faiz artırımını ertelemesinin ana nedeni.

Yellen ayrıca yetkililerin faiz oranını yükseltmek için istihdam piyasasının biraz daha gelişme kaydetmesi ve enflasyonun ekonomi için en ideal oran olan yüzde 2’ye yükselmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Eğer faiz artırımı yapılsaydı, bu Fed’in yaklaşık son on yıl içinde alacağı ilk faiz artırım kararı olacaktı.

ABD Merkez Bankası, enflasyon ve işsizlik oranını dengelemek amacıyla faiz oranlarını zaman zaman arttırıyor, ancak bu oran ülke ekonomik krize girdiğinden bu yana, yedi yıldır, sıfır ile yüzde 0,25 oranında tutuluyor. Ekonomi uzmanları oranın yükseltilmesinin ekonomik büyümeyi ve istikrarlı enflasyon artışını yavaşlatabileceği uyarısında bulunuyor. Bu da ekonomiye yarardan çok zarar getirme riskini arttırıyor.

Kriz döneminden bu yana Amerika’da işsizlik oranı yüzde 10’dan yüzde 5’lere düşmüş durumda. Enflasyonsa hala FED’in beklentisinin altında, yüzde 2’nin altında seyrediyor.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG