Erişilebilirlik

FED Faizleri Yükseltmeye Hazırlanıyor


ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Aralık’ta faiz oranlarının yükseleceğini, ancak oranların Amerikan ekonomisine destek olacak biçimde yavaş artacağını söyledi

Geçen hafta yapılan merkez bankası toplantısından bu yana ilk kez açıklama yapan Yellen, böyle bir karara destek olarak düşük işsizliği, ekonomik büyümenin sürmesini ve enflasyonun tekrar geri dönmesinin beklenmesini gösterdi.

Yellen’ın sözleri tahvil fazilerini arttırırken borsada da düşüşe neden oldu. Yatırımcıların Aralık ayı faiz artırımı beklentileri yüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu, pazarların, FED’in sözlerini ilk kez ciddiye alması olarak yorumlandı. Uzun bir süre Merkez Bankası ekonomistleri kendi beklentileri ve pazarın tahminleri arasındaki uçurumdan rahatsızdı.

Yellen, Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu’na yaptığı konuşmada, FED üyelerinin, ekonominin istihdam pazarında iyileşmeyi destekleyecek ve orta vadede enflasyonu, hedef olarak belirlenen yüzde 2’nin üzerine çekecek hızda büyümesini beklediğini söyledi.

New York Merkez Bankası’nın Başkanı William Dudley, Yellen’a katıldığını açıkladı ve verilerin onlara ne sunacağını izleyeceklerini belirtti.

Yellen, Dudley ve FED’in diğer 15 üyesi, gelecek 6 hafta boyunca gelecek verileri inceleyerek 15-16 Aralık’ta, 2007-2009 krizine önlem olarak belirlenen aşırı düşük faiz oranlarıyla ilgili karar verecek.

Yellen, faizlerin yavaş yavaş yükseltileceğini ve böylece emlak ve diğer kilit piyasaların zarar görmemesine dikkat edileceğini söyledi.

Merkez Bankası bu kritik kararı vermeye yaklaşırken, bazı üst düzey isimler zamanlama konusunda kuşkulu. Geçenlerde, FED yönetim kurulundan Lael Brainard, zayıf küresel ekonominin Amerikan ekonomisine zarar vermesinden duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Ancak Brainard da Çarşamba günü daha olumlu konuştu ve istihdam pazarındaki gelişmenin son derece istikrarlı olduğunu belirtti ve Amerikan ekonomisinin bazı yönlerden son derece cesaretlendirici sinyaller verdiğini ifade etti.

Hem Brainard hem de Yellen, FED’in henüz bir karar vermediğinin ve gelen ekonomik verilerin ve merkez bankasının ekonomik beklentilerinin kararı belirleyeceğinin altını çizdi.

Yellen, Amerika’nın ekonomisinin oldukça güçlü olduğunu ve istikrarlı bir hızda büyüdüğünü, ancak bunun zayıflayan küresel ekonomi nedeniyle biraz aşağıya doğru dengelendiğini belirtti. FED Başkanı, buna rağmen ekonomik büyüme ve istihdam pazarına olan riskleri “dengeli” olarak değerlendiklerini ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG