Erişilebilirlik

Fed Faizleri Şimdilik Arttırmıyor


Amerika Merkez Bankası (Federal Reserve) son aylarda ekonomik büyümenin yavaşlamasını ve sert bir kış mevsimi geçirilmesini gerekçe göstererek temel faiz oranlarını şimdilik arttırmamaya karar verdi.

Faiz oranları, 2008 yılından bu yana rekor düzeyde seyretmeye devam ediyor.

Fed yöneticileri faiz oranlarının düşük tutulmasının ekonominin ılımlı da olsa büyümesini sürdürmesine yardımcı olacağını bildiriyor. Yetkililer, faizleri arttırmak için istihdam piyasasındaki düzelmeyi ve küçük çaplı enflasyon yaşanmasını bekliyor.

PNC Bankası’nın üst düzey ekonomi uzmanlarından Gus Faucherson dönemde yaşanan ekonomik sorunların kısa vadeli olduğuna dikkati çekerek, 2015’in kalan döneminde ekonominin daha iyi olacağını söyledi. Skype üzerinden Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Faucher, bu durumda Fed’in kısa vadeli faiz oranlarını bu yılın ilerleyen dönemlerinde rahatlıkla arttırabileceğini söyledi.

Ekonomik durgunluğun başlamasının ardından Amerika Merkez Bankası ekonominin toparlanması için faiz oranlarını neredeyse sıfıra çekmişti. Fed ayrıca, faiz oranlarını düşük tutmak için birkaç yıl tahvil alarak piyasalara enerji vermeye çalıştı.

Ekonomik krizin başladığı 2008 yılından bu yana işsizlik yüzde 10’dan yüzde 5,5’e düştü. Borsalar da kayıplarını kapatarak yeniden rekor yükselmeler yaşamaya başladı.

Enflasyon ise, yüzde 2’nin altında seyrediyor ve Fed uzmanları bunun ekonominin sağlıklı kalabilmesi için yeterli olduğuna dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG