Erişilebilirlik

FED Faiz Oranlarını Değiştirmedi


FED Faiz Oranlarını Değiştirmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Merkez Bankası, faiz oranlarını yükseltmek için acele etmiyor. Bunun nedeni düşük enflasyon ve küresel belirsizlik. Ancak kimi mali kurumlara göre Merkez Bankası, işsizlik oranının düştüğü, fiyatların istikrarlı düzeye geldiği şu ortamda daha fazla bahane üretemez.

Skype aracılığıyla konuştuğumuz iktisatçı Greg McBride, ”İşsizlik oranı yüzde 5. İstihdam iyiye gidiyor, enflasyon yüzde 2 seviyesine yaklaşıyor. Hatta kimi ölçülere göre yüzde 2‘nin üzerinde. Merkez Bankası, enflasyon ve istihdam kriterlerini karşılamış durumda. Ama faiz artışını erteliyor” dedi.

Ancak piyasalarda kısa süre önce yaşanan çalkantı, tüketici güveni ve imalat sektörüne ilişkin verilerin beklentilerin altında çıkması, tedbirli davranmayı gerektiriyor.

Ulusal İş Ekonomileri Birliği’nin son anketine göre iş iktisatçılarının çoğu, Merkez Bankası’nın yavaş yaklaşımını tercih ediyor. Iktisatçı Ken Simonson, ”İktisatçılar hep birbirinden farklı görüşlere sahiptir. Ancak Merkez Bankası’nın faiz artışını ağırdan almasını birçoğu onaylıyor” diye konuştu.

Ekonominin verilerin gösterdiğinden daha sağlıklı olduğunu söyleyen Greg McBride’a göre faizleri yükseltmenin tam zamanı. Bu, ekonomi yavaşladığında Merkez Bankası’na esneklik sağlamak için şart.

Tahminlere göre Merkez Bankası ilki Haziran’da olmak üzere bu yıl faizleri iki kez yükseltecek.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG