Erişilebilirlik

FED Faiz Artışlarını Yavaşlatıyor


Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, mali piyasalarındaki düşüşün ve küresel ekonomideki zayıflıkların faiz politikalarını etkileyebileceğini söyledi. Yellen, yaklaşık 10 yıl aradan sonra Aralık ayında faizleri ilk kez yükselttikten sonra Kongre’de yaptığı ilk konuşmada, bu iki faktör nedeniyle faiz artırımını yavaşlatabileceklerini belirtti.

Yellen, FED’in Amerikan ekonomisinin güçlenmeye devam edeceğine inandığını söyledi ve enflasyonda küçük bir artış beklentisi olduğunu kaydetti. Uzmanlar, enflasyondaki artışın çok düşük olmasından kaygı duyuyorlar.

Yellen, risk faktörlerinin güçlendiğini ancak buna rağmen, Aralık ayında yükseltilen faiz oranlarını yeniden aşağı çekmeyeceklerini söyledi. Merkez Bankası Başkanı, bununla birlikte, bu yılki zayıf ekonomik verilerin FED uzmanlarını kaygılandırdığını da vurguladı.

Yellen, Çin’in kur politikasındaki belirsizliğin ve ekonomik beklentilerin küresel piyasalarda dalgalanmayı artırdığını kaydetti.

Yellen’in açıklamaları sonrasından Avrupa ve Amerika’da borsa endeksleri yükseldi.

Yellen yavaş büyüme, ham petrol ve diğer hammaddelerdeki arz fazlalığının petrol fiyatlarındaki rekor düşüşe etki yapan unsurlar olduğunu söyledi. FED Başkanı, bunun da ekonomileri emtia ticaretine bağlı ülkelerde mali sıkıntıları tetikleyebileceğinin altını çizdi.

Dış ekonomilerin yavaşlaması ve aşırı değer kazanan dolar, Amerika’nın ihracatını azalttı ve bu da ülke ekonomisini bir derece yavaşlattı.

Merkez Bankası Başkanı, Amerikan ekonomisinin son dönemdeki performansının düşmesine rağmen, buna neden olan faktörlerin orta vadede azalabileceğini söyledi.

Yellen, Amerikan istihdam piyasasının gelişmeye devam ettiğini ve ekonominin “makul bir hızda” büyüdüğünü vurguladı.

Aralık ayında Merkez Bankası’ndaki yetkilileri sıfıra yakın olan faiz oranının yarım puan artırılması yönünde karar almıştı. Ekonomistler, o dönemde, FED’in 2016’da faiz oranlarını dört kez daha artıracağını düşünüyordu. Şimdi ise birçok uzman bu yıl FED’in faizleri yükseltmeyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG