Erişilebilirlik

FED Doğrudan Desteğini Kesmeye Hazırlanıyor


ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen
ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen

Amerika Merkez Bankası, gelecek aydan itibaren ekonomiye doğrudan desteğini kesmeyi amaçladığını, ancak ekonomik koşullar biraz daha düzelinceye kadar yüzde sıfıra yakın faiz oranlarını “makul bir süre” boyunca tutmaya devam edeceğini bildirdi.

Federal Reserv Dairesi FED yetkilileri, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’nın “ılımlı bir hızda” ilerlemeye devam ettiğini açıkladı. Ağustos ayında yalnızca 142 bin kişiye istihdam sağlanması, ekonominin hızlı toparlamadığının en önemli göstergesi olarak görülüyor.

Washington’da iki günlük toplantı düzenleyen FED yetkilileri, ekonomiyi güçlendirmek için son iki yıldır devam ettirdiği varlık alımları uygulamasından 10 milyar dolar daha kesinti yaptı. Amerikan ekonomisi 2008 ve 2009 yıllarında büyük bir durgunluğa girmişti. FED yetkilileri, Amerika’nın ekonomik ilerlemesinin önümüzdeki haftalarda devam etmesi durumunda, Ekim ayı sonundaki toplantıları sırasında kalan 15 milyar dolarlık varlık alımını da tamamen kesmeyi umuyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Amerika’nın Büyük Buhran’dan bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizin, önümüzdeki yıllarda da ülkenin ekonomik geleceğini etkilemeye devam edeceği uyarısında bulundu. Yellen, bu çerçevede tüketici harcamalarının ve kredi piyasasının sıkıntı yaşayacağını, gelir beklentilerininse düşeceğini kaydetti.

FED bununla birlikte, özelikle ABD’deki enflasyon oranı tahmin edildiği gibi yüzde 2’nin altında kalmaya devam ettikçe faiz oranlarını makul bir süre daha yüzde sıfırla 0,25 arasında tutmaya devam edeceğini bildirdi.

Janet Yellen, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2015 ortalarına kadar arttıramayabileceğini belirtti. Faiz oranlarının bu denli düşük tutulması kredi alımlarını da kolaylaştırıyor.

Amerika’nın yıllık ekonomik büyüme oranı ilk çeyrekte yüzde 2,1 küçülme kaydederken, ikinci çeyrekte yüzde 4,2 büyüme sağladı. Federal Reserve, 2014 genelinde yüzde 2 ila 2,2 arasında, 2015 içinse yüzde 2,6 ila 3 arasında büyüme tahmininde bulunuyor. Buna rağmen şimdiki 2015 büyüme tahminleri, önceki Merkez Bankası tahminlerinin altında kaldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG