Erişilebilirlik

FED 7 Yıl Sonra Faizleri Arttırdı


Amerika Merkez Bankası (Federal Reserve) faiz oranlarını yedi yıl aradan sonra ilk kez 25 baz puan yükeltti. Faizlerde %0,25'lik artış kararının Amerika’da borç maliyetlerini yükseltmesi ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu piyasalarda da belirleyici olması bekleniyor.

Federal Reserve (FED) aylar süren görüşmelerden sonra, 2008’de sıfır düzeyinde tutulan faiz oranını arttırma kararı aldı.

Kararın açıklanmasının ardından Amerikan bankaları kredi faizlerinde arttırıma gitti. Bu yeni oranların özelikle ev kredisi alan kişilerin borç yükünü arttırması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, para politikalarını belirleyen yetkililerin ekonominin “ılımlı hızda seyrettiği” yönünde görüş birliğine varmasının ardından faiz oranlarını yükseltmeye karar verdiklerini bildirdi. Yellen, Amerika’da tüketici harcamalarının arttığına da dikkati çekti. Tüketici harcamaları halen Amerikan ekonomisinin %70’ini oluşturuyor.

Janet Yellen, dünya ekonomilerinin hala zayıf olmasına rağmen Amerikan ekonomisinin kayda değer güçte olduğunu belirtiyor.

FED’in 2016 yılında da faiz arttırma politikalarını sürdürmesi bekleniyor. Ancak Banka, Amerikan ekonomisinin istikrarına göre bu arttırımın aşamalı olacağını açıkladı. Merkez Bankası halen %0,4 olan enflasyon oranının da optimum olan %2’ye yükselmesi için çalışıyor.

FED’in faiz arttırımı sürpriz bir karar olmadı. Ekonomi uzmanları son birkaç haftadır Amerikan ekonomisinin makul bir hızda büyüdüğü bir ortamda bu kararın kaçınılmaz olacağına dikkati çekiyordu. Amerikan ekonomisi her ay yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu ilerlemeye rağmen Çin’in büyümesi hala yavaş hızda seyrediyor, Avrupa’nınki ise hala durgun.

Öte yandan dünya borsaları bugün Fed kararı öncesinde yükseldi. Yükseliş Asya’da daha fazlayken Avrupa’da nispeten daha azdı. FED’in kararını izleyen saatte ise Amerikan borsaları %1 yükseldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG