Erişilebilirlik

FBI Tennessee Saldırganının Amacını Araştırıyor


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Tennessee eyaletinin Chattanooga kentinde dört Amerikan askerinin öldüren silahlı saldırganın amacını öğrenmeye çalışıyor.

Soruşturmadan sorumlu FBI yetkilisi Ed Reinhold dün geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, 24 yaşındaki Muhammed Yusuf Abdülaziz’in silahlı saldırıdaki amacının hala bilinmediğini söyledi. Reinhold, şimdilik Abdülaziz’in uluslararası teröristlerle bağlantısını ortaya koyacak bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Chattanooga’da iki askeri tesise düzenlenen saldırıda dört Deniz Piyade askeri ölürken, iki asker de yaralandı. Abdülaziz çıkan çatışmada ölü ele geçirildi.

Emniyet yetkilileri saldırganın Hixson Tennessee’de yaşadığını bildirdi. Hixson, Chattanooga’da Tennessee Nehri’nin karşı kıyısında bulunuyor.

Yetkililer Abdülaziz’in ilk olarak Chattanooga’da bir alışveriş merkezinde bulunan askere alma merkezinde ateş açtığını bildirdi. Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, olay sırasında 25-30 el ateş açıldığını, bir Deniz Piyade askerinin bacağından yaralandığını bildirdi. Asker, hastanede kısa tedaviden sonra taburcu edildi.

Saldırgan bu olayın ardından aracıyla 11 kilometre ötedeki Deniz Kuvvetleri Operasyon Destek Merkezi’ne gitti ve orada ikinci saldırısını düzenledi. Görgü tanıkları Abdülaziz’in askeri tesiste çevresine ateş açtığını bildirdi. Olayda dört Deniz Piyade askeri ölürken, bir Deniz Kuvvetleri eri ağır yaralandı.

Saldırgan, kendisini ilk olay yerinden bu yana izleyen emniyet güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Tennessee eyaleti senatörü Cumhuriyetçi Partili Bob Corker, olayı “tüm ulusu sarsan duygusuz bir saldırı” olarak niteledi.

Muhammed Yusuf Abdülaziz
Muhammed Yusuf Abdülaziz

Zanlı kim?

Muhammed Yusuf Abdülaziz, Kuveyt doğumlu, ancak sonradan Amerikan vatandaşı olmuş. Lisede güreş ekibinde yer alan Abdülaziz, Tennessee Üniversitesi Chattanooga kampüsünde mühendislik bölümünden mezun oldu.

SITE adlı istihbarat toplayan özel grup, Abdülaziz’in pazartesi günü bloğunda “yaşam kısa ve acı” diye yazdığını bildiriyor. Abdülaziz ayrıca Müslümanlar’ın “Allah’a teslim olma fırsatını kaçırmaması” gerektiğini yazmış.

Geçen Nisan’da aracı polis tarafından durdurulan Abdülaziz, aşırı hızdan mahkemeye çıkarılmış ve alkollü araç kullanmaktan suçlanmış. Gittiği Red Bank lisesinde eski okul arkadaşlarından bir kadın, Chattanooga Times Free Press gazetesine verdiği demeçte Abdülaziz için “sessiz ve sevilen bir çocuktu” diye konuşuyor. “Dost canlısı, komik ve nazikti” diyen Kagan Wagner, saldırganın Abdülaziz çıkmasını hayal dahi edemeyeceğini, normal biri olarak gördüğünü söylüyor.

New York Times gazetesine göre Abdülaziz’in babası, birkaç yıl önce yabancı bir terör örgütüyle bağlantısı olabileceği kuşkusuyla soruşturmaya alınmış.

Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren, gazetecilere yaptığı açıklamada Abdülaziz’in saldırı düzenlediği askere alım merkezinde, büyük askeri üsler gibi nöbetçi tutmadığını ve halka rahatlıkla giriş çıkış izni verildiğini söyledi. Warren, bu tesislerin amacının halkla yüz yüze temas kurabilmek olduğunu söyledi.

Abdülaziz’in ikinci saldırısını düzenlediği Deniz Kuvvetleri Operasyon Destek Merkezi, hem Deniz Kuvvetleri hem de Deniz Piyadeleri personelince, gerektiğinde bu kuvvetlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ihtiyati personelin eğitimi ve teçhizatın sevkiyatında kullanılıyor.

Son saldırıların ardından Amerikalı yetkililer, federal dairelerde güvenlik önlemlerini arttırdı. İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, ortalıkta çok sayıda doğrulanmamış ve yanlış bilgi olduğuna dikkati çekerek, bakanlığın FBI soruşturmasını yakından incelediğini bildirdi.

Askeri yetkililer saldırganın askeri tesise girmeyi başaramadığını belirtti. Pentagon yetkilileri daha önce 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla terör saldırısı düzenlenebileceği yolunda internette mesajlaşmalara rastlansa da bunlar arasında bir askeri tesisin hedef alınabileceği yolunda bir işaret almadıklarına dikkati çekiyor.

IŞİD de 4 Temmuz dolayısıyla Amerika içinde saldırı düzenleme çağrısında bulunmuştu, ancak Bağımsızlık Günü sonrasında bir saldırı olabileceğini gösteren herhangi bir işaret yoktu.

Başkan Barack Obama’nın "acı verici" diye tanımladığı olay hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG