Erişilebilirlik

Ezidiler'den Diyarbakır'da Anma Töreni


Ezidiler'den Diyarbakır'da Anma Töreni
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

IŞİD’in Irak’ın Ezidiler'in yaşadığı Şengal'e saldırarak binlerce kişiyi öldürmesinin üzerinden bir yıl geçti. Diyarbakır’da yaşayan Ezidiler saldırıyı törenle andı. IŞİD saldırılarının konu edildiği tiyatro gösterisi ise hem izleyenleri, hem oyuncuları ağlattı

Irak’tan kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 4 bin Ezidi’nin yaşadığı Diyarbakır’daki kamp bugün hareketliydi. Hemen herkesin yüzünde hüzün vardı. Çocuk ve gençlerin çoğu başlarına Şengal yazan bantlar takmıştı. Üzerlerine ise IŞİD’in Şengal saldırısını anlatan yazıların bulunduğu tişörtler giymişti. Hareketliliğin nedeni IŞİD saldırılarının yıl dönümü olmasıydı. Geçen yıl bugün Şegnal’e saldıran IŞİD binlerce Ezidi öldürdü, binlercesini de rehin aldı.

Saldırının yıldönümü nedeniyle kampta bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik, bir grup Ezidi gencin sessiz yürüyüşü ile başladı. Ellerinde pankartlarla anma alanına kadar yürüyen gruba başkaları da katıldı. Grup daha sonra sloganlar eşliğinde kampta yürüyüş yapmaya başladı. Hem taşınan dövizlerde, hem sloganlarda IŞİD’in elindeki Ezidi kadınların kurtarılması talebi ön plana çıkıyordu.

Yürüyüşe katılanlardan Hana İsmail, tek isteklerinin yakınlarının kurtarılması olduğunu belirterek, ”Kadınlarımız, kızlarımız IŞİD’in elinden kurtarılsın başka bir şey istemiyoruz. Geçen yıl bu zamanlar evimizdeydik. Şimdi dışardayız sıcağın altındayız, çocuklarımız susuzluktan öldü. IŞİD’in elinde yakınım yok ama hepsi benim kardeşlerimdir ”dedi.

Daxil Silo ise dünyanın saldırılara sessiz kalmasına tepki göstererek ”Bugün bizim için kara bir gündür. Bu günü protesto ediyoruz dünya bize gözünü kapamış, kulaklarını kapamış. Her şeyden önce kadın ve kızlarımızı kurtarılsın. Bir hayvandan daha ucuz satılıyorlar. 21’nci yüzyılda kadın pazarını kurulacağını hayal edemezdik” diye konuştu.

Ezidiler'in ‘74’ncü soykırım’ olarak adlandırdıkları saldırılarda oğlu Salim Mahmud IŞİD tarafından rehin alınan Manciye Nasır da yürüyüşe katıldı. Elinde oğlunun fotoğrafını taşıyan Nasır, ağlamaktan sorulara yanıt veremedi. Tek söyleyebildiği ‘oğlumu kurtarın’ oldu. En çok atılan slogan ise ‘Help Yezidis’ yani ‘Ezidiler'e yardım edin’ oldu.

Yürüyüş anma töreninin yapıldığı alanda son buldu. Saygı duruşunun ardından söz alan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Selma Irmak, uluslararası kamuoyuna seslenerek, “Kaçırılan binlerce Ezidi kadının ve çocuğun akıbeti hala belli değildir. Uluslararası bütün insan hak ve özgürlüklerini savunan kurumları ve kişileri Ezidi kadınların ve çocukların İŞİD çetelerinin elinden kurtarılması için insani sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz. Bir kez daha Şengal’de gerçekleştirilen bu büyük soykırımı ve insanlığa karşı işlenen suçu lanetliyor, tüm insanlığı bu ve benzeri katliamların bir daha yaşanmaması için duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından IŞİD’in Şengal’e saldırısı bir tiyatro oyunu ile canlandırıldı. Ancak oyun hem izleyenleri hem oyuncuları ağlattı. Kafa kesme sahnesinin ardından herkes gözyaşlarına boğuldu. Oyuncular güçlükle sakinleştirilirken, bir kişi baygınlık geçirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG