Erişilebilirlik

‘Erdoğan ve Davutoğlu Yeni Bir Dil Kullanmalı’


HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hem Erdoğan hem de 62. Hükümet'i kurmakla görevlendirdiği Ahmet Davutoğlu'ndan çözüm için yeni bir dil ve acilen bir yol haritası beklediklerini söyledi

12. Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın görevine başlamasıyla birlikte Kürt Sorunu'nun çözümünde neler olacağı merakla bekleniyor. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hem Erdoğan hem de 62. Hükümet'i kurmakla görevlendirdiği Ahmet Davutoğlu'ndan çözüm için yeni bir dil ve acilen bir yol haritası beklediklerini söyledi.

Erdoğan'ın TBMM'deki yemin töreninde Halkın Demokrasi Partisi Grubu, Eş Başkan Selahattin Demirtaş öncülüğünde tam kadro yerini almıştı. Bu tablo HDP'nin Kürt Sorunu’nun çözümü konusunda Erdoğan ve AKP ile işbirliği beklentisinin de yansıması olarak yorumlandı.

Pervin Buldan (solda) geçen yıl PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere o dönem DTP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'le İmralı'ya giden politikacılar arasındaydı
Pervin Buldan (solda) geçen yıl PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere o dönem DTP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'le İmralı'ya giden politikacılar arasındaydı

‘Öcalan'a sekretarya’ talebi

Peki Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı sıfatıyla Çankaya'da olacağı dönem için HDP'nin beklentisi nedir? Bu sorumuzu yanıtlayan Buldan, Amerika'nın Sesi'ne şunları söyledi:

"Bundan sonra çözüm sürecinin hızlı bir trafik içerisinde ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni cumhurbaşkanından beklentilerimiz var tabii ki. Çünkü yeni cumhurbaşkanı geçmişte başbakanlık yapan ve bu sürecin başından beri içerisinde olan bir insan. Dolayısıyla yeni cumhurbaşkanından ve yeni dönemden beklentilerimiz var. HDP olarak barış sürecini ilerlemesi için bir çaba içerisindeyiz ama hükümetin de bu konuda çok daha büyük bir sorumluluk içerisinde bu süreci ilerletmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hem yeni başbakandan hem yeni cumhurbaşkanından süreçle alakalı olarak yeni söylemler, yeni bir dil, yeni bir üslup, yeni açılımlar, acilen paketlerin çıkarılması, yol haritasının mutlaka çizilmesi, izleme kurulunun kurulması, Sayın Öcalan'a bir sekretaryanın oluşması gibi taleplerimiz var. Bütün bu talepleri dikkate alacak yeni bir cumhurbaşkanı, yeni bir başbakan olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yeni bir döneme giriyoruz. İlk defa halkın oylarıyla seçilen bir cumhurbaşkanı var. 76 milyon insanın cumhurbaşkanı olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer gerçekten yeni cumhurbaşkanı 76 milyona hitap edecek bir cumhurbaşkanı olursa sürecin ilerlemesi konusunda, Türkiye’de yaşanan bütün sıkıntıların bitmesi konusunda, Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi konusunda büyük bir yol kat edebileceğimize inanıyorum."

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
Linki indirmek için

‘IŞİD'li coğrafyada PKK güç haline geldi’

Buldan, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, halen aralarında Türkiye'nin Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişiyi rehin tutan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı yürütülen silahlı mücadeleyi de değerlendirdi. PKK'nın IŞİD ile savaştaki rolü nedeniyle Türkiye tarafından da takdir edilmesi gerektiği yönündeki sözleri dikkat çeken Buldan, görüşünü şöyle ifade etti:

"Şimdi tabii ki özellikle PKK, Ortadoğu’da büyük bir güç haline gelmiştir. Çünkü IŞİD’le şu anda mücadele eden tek örgüt PKK hareketidir. Dolayısıyla herkesin aklını başına toplaması gerektiğini düşünüyorum. Bütün ülkelerin bu konuda PKK’nın göstermiş olduğu bu tavra saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum çünkü sadece Irak ya da İran’ın başında bela olarak gözükmüyor. Bütün dünyanın başına bir bela olarak gözüküyor çünkü çok büyük bir hareket haline geldi IŞİD, onunla mücadele eden tek örgüt şu anda PKK hareketidir. Dolayısıyla Türkiye’nin de bu konuda hassas olması gerektiğini düşünüyorum ve PKK’ye özellikle IŞİD’le yapmış olduğu mücadele sayesinde kolaylıklar tanıması gerektiğini ifade etmek istiyorum."

Buldan, IŞİD ile mücadelesi gerekçesiyle, PKK'nın yakında ABD ve Avrupa ülkelerindeki terör örgütleri listesinden çıkarılabileceği iddiasını de yorumladı. Buldan, şunları söyledi:

"(ABD ve Avrupa'nın) çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü PKK, bir terör örgütü değildir. PKK, bir halk hareketidir. Dolayısıyla bugün vermiş olduğu mücadele bir barış mücadelesidir. Bu yüzden PKK’nın terör örgütü listesinden bir an önce çıkarılması gerekiyor."

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG