Erişilebilirlik

Erdoğan: 'IŞİD'e Karşı Askeri Destek Verebiliriz'


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York Temasları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulu için New York’ta temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika önderliğindeki uluslararası koalisyona Türkiye’nin hem siyasi hem de askeri destek verbileceğini söyledi

Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulu için New York’ta temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika önderliğindeki uluslararası koalisyona Türkiye’nin hem siyasi hem de askeri destek verbileceğini söyledi.

Amerika’nın Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarını başlatmasının ardından Türkiye’nin de koalisyonda yer alacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’a Amerika’nın IŞİD’le mücadele için Türkiye’den beklentileri soruldu.

“Üzerimize düşen adımı atarız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu soruyu, “Üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra Hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz" şeklinde yanıtladı.

Amerikan basınında, IŞİD’in elindeki Türk rehinelerin serbest kalmasının ardından Türkiye’nin teröre karşı oluşturulan uluslararası koalisyonda rolünün artıp artmayacağı sorusu geniş yer buluyor. Erdoğan, Amerika’nın koalisyon güçleriyle Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik saldırılarını New York’ta değerlendirdi.

"Şu anda henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu, henüz tam manasıyla henüz bilgileri net bize ulaşmış değil. Fakat bunlar biliyorsunuz, bunlar Sayın Obama'nın Çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı. Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Özellikle bölgedeki bu terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesi gereğine inanıyorum"

Gazetecilerin Türkiye’nin desteğinin askeri operasyonları da kapsayıp kapsamayacağı yönündeki sorusuna ise “Arkadaşlar, her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi” yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin açılış toplantısında da bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan günün büyük bölümünü liderlerle ikili görüşmelere ayırdı. Aralarında İtalya Başbakanı ve İran Cumhurbaşkanı’nın da olduğu liderlerle bir araya gelen Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani aracılığıyla, Türkiye'nin 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına yönelik destekten dolayı İran'a teşekkür ettiği de belirtildi.

“Hava saldırıları mücadelenin tamamı değil"

New York ziyareti sırasında ünlü gazeteci Charlie Rose’un PBS televizyonunda yayınlanan programına katılarak sorularını yanıtlayan Erdoğan, hava saldırılarının IŞİD’le mücadelenin sadece bir boyutu olduğunu, bu sorunu bir bütün olarak bakılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin deneyimi çerçevesinde üzerine düşeni yapacağını ifade eden Erdoğan, IŞİD’e karşı koalisyon ve hava saldırıları stratejisinin üç yıl geçiktiğini de savundu ve Kobani’deki IŞİD saldırılarına değindi.

“IŞİD saldırısıyla Musul'da yaşananlar şimdi de Kobani'de yaşanıyor. Hava saldırıları müdahalenin bir boyutu, mücadelenin tamamı değil.”

Türkiye’nin IŞİD’le mücadele stratejisi ile ilgili soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan kapsamlı bir yaklaşım sergilenmediği takdirde, operasyonun yarım kalacağını savundu. Sosyal ve siyasi etkileri hesaba katılmadan yapılan hava saldırılarının etkisiz olacağını ifade ederken IŞİD’I ‘bataklık’ olarak niteledi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG