Erişilebilirlik

En Kapsamlı Göç Raporu Açıklandı


 Migrant border-related deaths around the world, January–September 2014
Migrant border-related deaths around the world, January–September 2014

Uluslararası Göç Dairesi’ne göre, son 14 yılda ülkesinden kaçan 40 binden fazla kişi göç yolunda hayatını kaybetti. 200 sayfalık raporda göçün nedeni olarak savaşlar, siyasi baskı ve yoksulluk gösteriliyor

Uluslararası Göç Dairesi’nin hazırladığı son raporda, 2000 yılından beri savaşlar, siyasi baskı veya yoksulluk nedeniyle ülkesini terk eden 40 binden fazla göçmenin zorlu yolculuklar sırasında hayatını kaybettiği kaydedildi. “Ölümcül Yolculuklar: Göç Sırasında Yok Olan Hayatlar” adlı 200 sayfalık rapor, göçmen ölümleriyle ilgili şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı rapor olma özelliğini taşıyor.

Avrupa’nın, en tehlikeli göç istikametlerinden biri olduğunu belirten rapor, 2000 yılından beri 22 binden fazla göçmenin Akdeniz’de tehlikeli yolculuklar sırasında öldüğünü kaydetti.

2014 yılında Akdeniz Bölgesi’nde rekor düzeyde göçmen ölümü yaşandığını vurgulayan Uluslararası Göç Dairesi raporu, kaçakçı tekneleriyle Akdeniz’i geçmeye çalışan üç binin üzerinde göçmenin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Bu da, dünyada şimdiye kadar kaydedilen dört binden fazla göçmen ölümünün yüzde 75’ine eşit.

Uluslararası Göç Dairesi, ölümlerdeki artışı Ortadoğu, Kuzey ve Batı Afrika’daki krizlerin tırmanmasına bağlıyor.

Göçmen pazarının dış faktörlerden çok hızlı etkilendiğini ve kaçakçıların göçmenlerin çaresizliğinden yararlandığını söyleyen Uluslararası Göç Dairesi Sözcüsü Joel Millman şunları söylüyor:

“Kaçakçı çeteleri, kriz yaşayan ülkelerdeki güvenlik durumunu çok yakından izliyor. Örneğin Suriye’de IŞİD’in bazı bölgeleri ele geçirmesinden sonra kaçakçı teknelerinde daha fazla Suriyeli görmeye başladık. Aynı şekilde Gazze’de 51 gün süren savaştan sonra yapılan ateşkesle, ülkesinden kaçan Filistinliler’in sayısı arttı. Libya’daki yönetim değişikliği de kaçakçılar için fırsat yarattı.”

Akdeniz’i geçmek isteyen göçmenlerden kişi başına 2000 ila 4000 dolar arasında para alındığını söyleyen Millman, “Bazı kaçakçı örgütlerinin çok kısa bir tekne yolculuğundan yarım milyon dolar kar sağladıklarını duyuyoruz” şeklinde konuşuyor.

Uluslararası Göç Dairesi, Eylül başında Malta’da batan göçmen teknesinden insan kaçakçılarının yarım milyon dolar kazanç sağladığını tahmin ediyor. Suriyeli, Filistinli, Mısırlı ve Sudanlı göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 100’ü çocuk 500 kişi ölmüş, kazadan sadece 11 göçmen kurtulmuştu.

2000 yılından beri meydana gelen göçmen ölümlerinin 6000 kadarının Amerika-Meksika sınırında yaşandığını söyleyen Uluslararası Göç Dairesi, 3000 göçmenin de Afrika’nın Sahra Çölü’nde ve Hint Okyanusu sularında öldüğünü belirtiyor.

Buarada Göç Dairesi, gerçek ölüm rakamlarının raporda yazılandan çok daha yüksek olabileceğinin altını çiziyor. Bazı uzmanlar, ölen her üç göçmenden sadece birinin cesedine ulaşıldığına inanıyor.

Uluslararası Göç Dairesi, çaresiz kişilerin durumundan yararlanan kaçakçılarla tacirlerin neden olduğu bu korkunç ölüm salgınına son verilmesi çağrısında bulunuyor.

Raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.iom.int/files/live/sites/iom/files/pbn/docs/Fatal-Journeys-Tracking-Lives-Lost-during-Migration-2014.pdf

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG