Erişilebilirlik

'En Büyük Pürüz Esat'


Başkan Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin New York’ta 2013'ten buyana ilk kez ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin konu başlıkları, Ukrayna, Suriye ve İŞID terörü oldu. İki liderin görüşmesinde en büyük pürüz Esat’ın geleceği konusunda çıktı. İki lider Amerikan ve Rus ordusunun bölgede sıcak bir çatışma riskinin ortadan kaldırılması için iletişim kurması konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

İki lider görüşme öncesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptıkları konuşmalarda Suriye ve Esat konusunda görüş ayrılıklarını ve iki ülkenin bu konuda izlediği politikaları eleştirip bir araya gelmeden önce farklı düşüncelerini dünya ile paylaştı. İki lider genel kurul konuşmalarının ardından ikili görüşme öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un genel kurula katılan liderler onuruna verdiği resepsiyonda bir araya gelip kadeh kaldırdı.

Görüşme Uzadı

Obama ve Putin, Rusya’nın St. Petersburg kentinde Eylül 2013’te düzenlenen G20 zirvesi sonrası ilk kez ikili bir görüşme gerçekleştirdi. BM’deki görüşme öncesi iki lider basın mensupları önünde kısa süreli tokalaşıp poz verdi, ancak sorulan sorulara yanıt vermedi. Başkan Obama ile Rusya Cumhurbaşkanı Putin arasında gerçekleşen görüşme 50 dakika olarak planlanıyordu ancak 90 dakika sürdü.

Putin: 'Bazı Görüş Ayrılıkları Var'

Dünyanın merak ettiği soru, iki liderin içeride neler konuştuklarıydı, hangi konularda uzlaşıp, hangi konularda uzlaşamadıklarıydı. BM’de basın toplantısı düzenleyen Rusya lideri Putin, Başkan Obama ile görüşmesinin nasıl geçtiği sorusuna Obama’nın kendisine Suriye ve Ukrayna konusundaki görüşlerini açık ve net bir şekilde dile getirdiğini, Obama ile birçok konuda aynı fikirde olduklarını ancak bazı görüş ayrılıkları da bulunduğunu belirterek, ’’Görüş ayrılığı olan konular üzerinde çalışıyoruz. Amerika ile Rusya arasındaki ilişkiler oldukça düşük bir seviyede devam ediyor, ilişkileri geliştirmeye hazırız’’ şeklinde yanıt verdi. Putin, Obama ile görüşmesindeki en büyük pürüzün Esat'ın geleceği konusunda çıktığını söyledi.

Ukrayna ve Suriye Konuşuldu

Beyaz Saray’a yakın bir kaynak, iki liderin görüşmesiyle ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç çatışmanın çözümü konusunda Esad'ın oynayacağı rolün iki lider arasında gerçekleşen görüşmenin temel konusu olduğunu söyledi. Beyaz Saray yetkilisi görüşmenin ilk bölümünde Ukrayna, ikinci bölümünde ise Suriye konusunun ele alındığını, Başkan Obama’nın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda verdiği desteği ve Minsk anlaşmasını bir kaç ay içinde hayata geçirmek için olumlu bir fırsat oluştuğunu Putin’e hatırlattığı söyledi.

‘Esat IŞİD’e Siper’

Beyaz Saray yetkilisi, Rusya'nın Esat'ı radikallere karşı bir siper gibi gördüğünü, Amerika’nın ise Esat'ın devam etmesine mezhepsel çatışmayı alevlendirecek diye baktığını vurguladı. Yetkili, ‘’Rusya,Suriye'de siyasi bir çözüme varılmasının önemini kesinlikle anladı. Dolayısıyla Esat konusunda siyasi bir çözüm bulmak için buradalar. Esat konusunda nasıl bir süreçte anlaşılacağı konusunda farklılıklar var" dedi.

İki Ordu Arasında İletişim

Beyaz Saray’a yakın aynı kaynak, Rusya'nın Suriye'deki askeri gücünü sadece IŞİD ile mücadele için kullanması durumunda bu durumun ABD için uygun olacağını vurguladı. Aynı yetkili, Rusya'nın askeri gücünün Esat'ın kendi halkına karşı savaşmasını güçlendirecek şekilde kullanılmasının ise Amerika tarafından olumsuzluk olarak değerlendirileceğini belirtti.

İki liderin bölgede çıkabilecek çatışma ihtimalini azaltmak için iki ülke ordusunun iletişim içinde olma konusunda da görüş birliğine vardığını vurgulayan yetkili, iki lider için de amacın prim yapmak yerine çözüm bulma olması nedeniyle görüşmenin oldukça verimli geçtiğini kaydetti.

.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG