Erişilebilirlik

'El Nino Sonbaharda Etkili Olacak'


Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, okyanus sularında meydana gelen olağandışı sıcaklık artışı olarak tanımlanan hava olayı El Nino sonbaharda yine dünyayı etkileyecek. 2014 sonuna doğru bizi daha sıcak, daha kuru ve daha yağışlı bir hava bekliyor

El Nino, Büyük Okyanus’un orta ve doğusunda, tropikal suların yüzeyinde oluşan olağandışı ısınmalar olarak tanımlanır. Her iki ile yedi sene arasında periyodik olarak tekrarlanan El Nino, dünya iklimi üzerinde çok önemli bir etkiye sahip.

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim Tahmin ve Uyum Bölümü Müdürü Maxx Dilley, bazen bu koşulların aşırı etkili olabileceğini söyledi “El Nino’nun etkili olduğu yıllarda, dünyanın bir bölümünde normal koşullara göre daha kuru hava hissedilirken, bir diğer bölümünde hava aşırı yağışlı olabilir. Daha sıcak olmaya eğilimli bölgeler olduğu gibi, daha soğuk olmaya eğilimli kesimler de vardır. El Nino’nun etkileri dünyanın heryerinde farklıdır.“

Dünya Meteoroloji Örgütü bu yılki El Nino’nun 2009 yılından 2010 yılına kadar yaşanan ve en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen en son El Nino kadar güçlü olmasını beklediklerini bildirdi.

2009 yılında yaşanan El Nino Avusturalya, Endenozya ve Filipinler’de olağan dışı kuru hava oluşmasına sebep oldu. Afrika ülkeleri ve Brezilya’da da normalden daha kuru hava koşulları etkili oldu.

Ayrıca, El Nino, Hindistan’da normalden daha az muson yağmuru yağmasına neden olurken Güney ve Kuzey Amerika’nın yarı tropikal bölgelerinde daha fazla yağış görülmesine yolaçtı.

Dünya Meteoroloji Örgütü yılın son çeyreği ile 2015’in ilk günleri arasındaki dönemde El Nino’nun en şiddetli seviyesine ulaşmasını bekliyor. Ancak El Nino’nun getireceği hava koşullarının ne kadar şiddetli olacağı bilinmiyor.

Maxx Dilley, bu aşırı doğa olayının görüldüğü bölgelerde sosyo-ekonomik etkilerin de çok şiddetli olabileceğini söyledi: “Örneğin, kuraklık zamanında bundan en çok etkilenen tarım sektorüdür. El Nino, tarım için gereken sulama ya da hidroelektrik enerji üretmek için kullanılan su depoları gibi su kaynaklarını da etkileyebilir. Elbette sel baskınları da görülebilir. Bunlar altyapıyı etkiler. Evleri, yolları su basabilir, ulaşım etkilenebilir, köprüler kapanabilir.”

Maxx Dilley, bu hava koşullarının, kolera ve diğer su yolu ile bulaşan hastalıkların salgın gibi yayılmasına ve çok ciddi sağlık sorunları yaşanmasına sebep olabileceği ve ayrıca sıtma görülme olasılığını arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Dilley, bir dizi uluslararası kuruluşun El Nino’nun etkilerini en aza indirgemek için Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarını dikkate alarak plan yaptıklarını bildirdi. Dilley’e göre, Dünya Gıda Programı, olağandışı hava koşulları sırasında ulaşılması zor olabilecek bölgelere gıda depoluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG