Erişilebilirlik

Ebola Yayılıyor mu?


Ebola Yayılıyor mu?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Sağlık yetkililerine göre Batı Afrika’daki Ebola salgını kontroldan çıkıyor ve başka kıtalara yayılma riski artıyor. Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi Başkanı, Ebola virüsünün kontrol altına alınması için küresel çapta acil işbirliği çağrısında bulundu

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki sağlık yetkilileri, bölgenin kuzeyinde patlak veren yeni salgın nedeniyle Ebola’dan ölenlerin sayısının 31’e çıktığını bildirdi. Bu sayı, ölü sayısının en az 624 olduğu Liberya’ya kıyasla düşük.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne göre Ebola salgınından en çok etkilenen bölge, sağlık görevlilerinin artan hasta sayısı karşısında çaresiz kaldığı Liberya’nın başkenti Monrovia.

Joanne Liu: “Ebola tedavi merkezleri, artık hastaların tek başlarına ölmeye gittikleri yerler haline geldi. Hastanelerimize akın eden Ebola hastalarının sayısıyla başa çıkmamız mümkün değil. Sierra Leone’de Ebola’dan ölenlerin cesetleri sokaklarda çürüyor. Liberya’da yeni Ebola tedavi merkezleri kuracağımıza krematoryumlar açıyoruz.”

Bir süre önce Liberya, Gine ve Sierra Leone’yi ziyaret eden ve Batı Afrika’daki durumun çok kötü olduğunu açıklayan Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi Başkanı Tom Frieden, salgını kontrol altına almanın hala mümkün olduğunu söyledi:

“Zaman hızla daralıyor. Tedavi altına alınacak hasta sayısının arttırılması ve Ebola’dan ölenlerin cenazelerinin hastalığın yayılmasını önleyecek şekilde biran önce kaldırılması için acil olarak harekete geçilmesi gerekiyor. Salgını kontrol altına almak için gereken herşey yapılmalı.”

Öte yandan Amerika, İrlanda ve İsveç’te Ebola virüsü taşıdığından şüphelenilen kişiler tedavi altına alındı. Uzmanlar, salgın patlak vermeden önce önlem almanın, sınırları kapatmaktan daha çok işe yarayacağı görüşünde. Hong Kong’da yetkililer, virüsü erken tespit etmek için çalışıyor.

Doktor Liu Shao-Haei: “Şu anki risk değerlendirmelerine göre Hong Kong’da görülecek Ebola vakası sayısı 10’un altında kalacak. Yaptığımız tatbikatların amacı, Ebola olduğundan şüphelenilen vakaların erken tespit edilmesi için bir mekanizma oluşturmak. Hastaların Ebola mı yoksa başka bir virus mü taşıdığını belirlemek için karantina odaları hazırladık.”

Deneysel aşamada olan ZMapp adlı yeni ilaçtan umut veren sonuçlar elde edildi. Liberya’da ZMapp’le tedavi edilen iki Ebola hastası, tedavi sonrasında test sonuçlarının olumlu çıkması üzerine hastaneden taburcu edildi. Liberya’da Ebola’ya yakalanan iki Amerikalı gönüllü de ZMapp’le tedavi olduktan sonra iyileşmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG