Erişilebilirlik

Ebola Salgınına Karşı Önlemler Arttırılıyor


Batı Afrika’da son görülen Ebola salgınının, önceki salgınlardan daha fazla kişiyi etkilemesi bekleniyor. Hastalık Gine, Liberya, Sierra Leone de salgın olarak etkisini gösterirken, komşu Nijerya’da da ölümler olduğu bildiriliyor

Ebola salgının en çok etkilediği ülkelerde hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla tedbirler arttırılıyor.

Son olarak Gine, Liberya ve Sierra Leone’yle sınırlarını kapattığını açıkladı. Bu üç ülkede Ebola ölümleri bine yaklaşmış durumda.

Liberya’da bir Katolik misyonunda görev yapan Kongolu bir rahibenin de hastalıktan hayatını kaybettiği bildirildi.

Nijerya’da da aynı hastalıktan iki kişinin öldüğü belirtiliyor. Nijerya hükümeti, Ebola hastalığına karşı acil durum ilan etti ve hastalıkla mücadele için ödenek ayırdı.

Batı Afrika’da son görülen Ebola salgınının, önceki salgınlardan daha fazla kişiyi etkilemesi bekleniyor. Ancak ölüm oranı, hastalığa yakalananların yüzde 90’ının öldüğü önceki salgınlara oranla daha az. Bu da nispeten alınan tıbbi önlemlere bağlanıyor. Ebola hastalığını iyileştirecek bir tedavi yöntemi ya da bir aşı geliştirilmedi. Ancak hastalığın bulaştığı iki Amerikalı üzerinde kullanılan deneysel ilaçların sonuç verdiği bildiriliyor. Hastalık ilk olarak 1976’da görülmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü, son Ebola salgınını ‘uluslararası acil sağlık durumu’ ilan etti.

Amerika Hastalıkları Kontrol ve Önleme Dairesi de, acil operasyon merkezini faaliyete geçirdi. Daire Başkanı Thomas Frieden kısa bir süre içinde Batı Afrika’ya 50 uzman gönderileceğini bildirdi. Frieden, Amerika’da ciddi bir Ebola salgını beklemediğini de sözlerine ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü cuma günü yapılan açıklamada, dört Batı Afrika ülkesinde 1779 vaka görüldüğünü ve hastalardan 961’inin hayatını kaybettiğini bildirdi. Örgüt Başkanı Margaret Chan, hastalığın yoğun görüldüğü dört ülkenin bu denli büyük ve zorlu bir hastalıkla kendi başlarına mücadele edemeyeceğini bildirdi ve uluslararası yardımların arttırılması çağrısında bulundu.

Aynı çağrıyı Amerika’nın Sesi’ne konuşan Liberya Sağlık Bakan yardımcısı Tolbert Nyenswah da yineledi.

Ebola hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, kusma, ishal ve ağrının yanı sıra, hastalığın son aşamasında göz, ağız, burun ve kulaklarda kontrol edilemeyen kanamalar meydana geliyor. İlk belirtilerinse daha çok sıtmaya benzediği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG