Erişilebilirlik

Ebola Kontrol Altına Alınamıyor


Sınır Tanımayan Doktorlar, Batı Afrika’daki ebola salgınının sağlık çalışanlarının kontrol edemeyeceğin kadar hızlı bir biçimde yayıldığını bildirdi. Ölü sayısı 1145’e ulaştı. Kurumun başkanı Joanne Liu, salgının kontrol altına alınması için Dünya Sağlık Örgütü’nün liderlik rolüne soyunması gerektiğini belirtti

Bölgeye yaptığı 10 günlük ziyaretten sonra konuşan Liu, etkilenen ülkelerin savaş alanına döndüğünü söyledi. İnsanların korku içinde olduğunu söyleyen yetkili, insanların olanları anlamakta güçlük çektiğini de kaydetti. Liu, durumun savaşa benzer bir diğer yönünün de altyapının çökmesi olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü salı ve çarşamba günü 152 kişinin daha ebola şüphesiyle kontrol altına alındığını bildirdi.

Bugünkü açıklamada 76 kişinin daha öldüğü ve ölümlerin çoğunun Liberya’da gerçekleştiği belirtildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Başkanı Joanne Liu salgını kontrol altına almanın altı ay süreceği tahmininde bulundu.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Başkanı Elhadj As Sy, ebola salgınının kurumun ve diğer yardım kuruluşlarının kapasitesinin sınırlarını zorladığını belirtti.

Yardım kurumlarının çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Elhadj As Sy, dikkatin azalması durumunda salgınların geri dönebileceği uyarısında bulundu. Yetkili aynı zamanda sağlık sistemlerinin yapılarının da iyileştirilerek diğer hastalıklarla da ilgilenebilecek duruma gelinmesi gerektiğini de ekledi.

Dünya Sağlık Örgütü toplam vakaların sayısının 2 bin 100’ü aştığını bildirdi. Kurum salgının önümüzdeki aylarda devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Hastalığın bir tedavisi bulunmasa da örgüt, geçtiğimiz günlerde deneysel ilaçların hastalara verilmesine destek verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG