Erişilebilirlik

Ebola Aşısı 2015’de Kullanılabilir


Dünya Sağlık Örgütü Ebola’ya karşı geliştirilen aşıların en erken 2015 yılı itibariyle kullanılmaya başlanabileceğini duyurdu

Ebola salgınının dünyadaki en ciddi sağlık tehlikesi olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’da hızla yayılan hastalığın önlenmesi yada ortadan kaldırılması için herhangi bir ilaç yada aşının olmaması nedeniyle bulaştığı hastaların yüzde ellisinin ölümüne neden olduğunu belirtiyor.

Örgüt yetkilileri, içinde bulundukları acil durum nedeniyle Ebola için geliştirilen test amaçlı ilaçların kullanılmasının etik olduğuna karar verdiklerini ve geliştirilen aşının sağlık açısından güvenilirliğini ölçme adına yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

GlaxoSmithKline adlı ilaç firması Ebola aşısının klinik testlerine Amerika’da ve İngiltere’de başladıklarını ve bu test bölgelerine yakında Mali’yi de ekleyeceklerini açıkladı. Reuters haber ajansı da, NewLink (YeniBağlantı) adı altındaki test aşılarının yakında Amerika ve Almanya’da başlayacağını açıkladı.

Ocak Ayı İtibariyle Hazır

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Marie-Paule Kieny, testlerden elde edilecek sonuçların bu yıl sonu itibariyle değerlendirilebileceğini, herşey yolunda gittiği taktirde iki aşının öncelikle Gine, Sierra Leone ve Liberya’da Ocak ayından itibaren kullanılmaya başlanacağını ifade etti.

Bunun kesinlikle bir “aşı kampanyası” olmadığının altını çizen Kieny, ellerinde olan aşı stoklarının buna imkan vermeyeceğini belirtti.

Amerika’nın Sesi’ne özel bir açıklama yapan Genel Müdür Yardımcısı Kieny, aşıyı ilk olarak bölgede görev yapan sağlık ekipleri üzerinde kullanmayı planladıklarını ifade etti. Aşıyı uygulamada izlenebilecek diğer bir seçeneğin de Ebola bulaşan kişilerin yakınları olduğunu söyledi.

Biran önce sivil toplum kuruluşları ve toplum liderleriyle birlikte çalışmaya başlayarak, halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini de belirten Kieny, durumun son derece gergin olduğunu ve halkın birçoğunun ne olup bittiğinden habersiz olduğunu söyledi.

Kan Nakli Tedavisi Mümkün

Ebola hastalarının kan nakli ve kandan serum yapımı yöntemleriyle tedavi edilebileceğine yönelik haberlerin doğru olduğunu belirten Kieny, böyle bir durumda kanın virus ve diğer hastalıklar için test edilmesinin şart olduğunu belirtti.

Bu yöntemin aşı geliştirme sürecinden çok farklı olduğu için insanların bir hayli heyecanlı olduklarını söyleyen Kieny, ancak bu tür bir tedavinin sonuçları hakkında değerlendirme yapabilmek için henüz güvenilir ve yeterli sayıda bulguya sahip olmadıklarını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre 6,263 kişi Ebola hastalığına yakalanmış durumda ve bunların 2,917’si hayatını kaybetti. Bu son rakamların bir önceki salgınların toplamından da fazla olduğunun altını çizen Örgüt, bu rakamların bile salgının gerçek boyutunu ifade etmekte yetersiz kaldığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG