Erişilebilirlik

Düşük Petrol Fiyatlarının Zararı Var mı?


Düşük Petrol Fiyatlarının Zararı Var mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Petrol fiyatlarındaki düşüş tüketicileri sevindirirken, birçok ekonomiye katkıda bulunuyor. Ancak uzmanlar, ucuz petrolün bilinmeyen ve hatta ölümcül tarafları olabileceğine dikkati çekiyor

Bazı uzmanlar, petrol fiyatlarındaki düşüşün, obezite oranlarını arttırması nedeniyle, insan sağlığını etkilediği uyarısında bulunuyor.

Bazıları da, akaryakıt gideri azalan tüketicinin, kalorisi yüksek gıda ürünlerine daha fazla para harcama gücü kazandığını belirtiyor.

Yakıt fiyatlarının düşük olması aynı zamanda daha fazla araç kullanılmasına ve kişilerin daha az yürümesine neden oluyor.

Obezite, kalp ve benzeri ciddi rahatsızlık riskini arttırıyor.

Georgia Üniversitesi’nden Profesör Charles Courtemanche’ye gore 1979-2004 yılları arasında, obezite oranlarında görülen yüzde sekiz artışın kaynağı, o dönemde düşük olan petrol fiyatları.

Bu oran da milyonlarca yeni obez anlamına geliyor.

Profesör Courtemanche’la Skype aracılığı ile konuştuk: “Petrol fiyatlarının düşüşüyle obezite oranlarındaki artış arasında bir bağlantı olduğundan eminim.”

Mississippi Üniversitesi’ndeki uzmanlar da, petrol fiyatlarındaki düşüşün, ölüm ya da ağır yaralanmayla sonuçlanmayan alkollü kazaların artmasına neden olduğunu keşfetmiş.

Mississippi eyaletinden toplanan veriler, petrol fiyatlarındaki değişikliğin ölümcül kazalarda fazla etkili olmadığını, ancak sadece araçların hasar gördüğü kazalarda ciddi oranda artış yaşandığını gösteriyor.

Profesör Guangqing Chi, Güney Dakota Üniversitesi’nde uzman, “Benzin fiyatındaki her bir dolarlık düşüş, yüzden fazla alkollü kaza anlamına geliyor” diyor.

Avustralyalı araştırmacılara göreyse petrol fiyatlarındaki düşüş, trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin artması anlamına geliyor. 114 ülkenin petrol fiyatlarına bakan araştırmacılar, ucuz petrolün daha fazla ve daha süratli araç kullanımına neden olduğunu belirlemiş. Bu da, kaza yapma olasılığını arttırıyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Paul Burke, Skype aracılığı ile konuştu: “Petrol fiyatları yaklaşık yüzde on düştüğünde, trafik kazalarındaki ölüm oranı yüzde dört artış gösteriyor.”

Uzmanlar, trafik kazalarının dünya çapında yaklaşık bir buçuk milyon kişinin ölümüne, elli milyon kişinin de yaralanmasına neden olduğunu söylüyor. Kalkınmakta olan ülkelerin gelir durumu yükselip, daha fazla kişi araç sahibi oldukça, bu sayının da artması bekleniyor.

Profesör Burke, devlet desteğinin kaldırılıp, yakıt vergilerinin arttırılmasının, yılda en az otuz beş bin hayat kurtarabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG