Erişilebilirlik

Düşük Petrol Fiyatlarının Ekonomiye Etkisi


Düşük Petrol Fiyatlarının Ekonomiye Etkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi körüklediğini belirten iktisatçılar, enerjiye harcanan paranın başka alanlara yöneldiğini söylüyor. Ancak yüksek borç oranı ve işsizlik gibi faktörler, mali kriz sonrasında ekonomik büyümenin önünde engel oluşturuyor

Petrol fiyatlarının düşmesi enerji şirketlerini zora sokuyor ancak bu durum, havayolu şirketleri için avantaj anlamına geliyor. Otomobil satışlarının da arttığı gözleniyor. Ancak iktisatçılar, bu olumlu gelişmelerin ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yetmeyeceği görüşünde.

Petrol fiyatlarının hızla yükseldiği dönemde bazı havayolu şirketleri iflas etmişti.

Havayolu şirketlerinin en büyük harcaması, yakıt. Petrol fiyatlarındaki değişiklikler bu şirketler için hayati önem taşıyor.

Havayolu şirketleri ayakta kalabilmek için birçok elemanını işten çıkarmış, bazı harcamaları kısmıştı. Şirketler, taşıdıkları her yolcu başına sadece ortalama yedi dolar gelir elde ediyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Sözcüsü Perry Flint, düşük yakıt fiyatlarının şirketlerin kar etmesinde büyük rol oynadığını söylüyor: ”Geleceğe dair öngörüler şimdilik olumlu. 2015’te 25 milyar dolarlık kar bekliyoruz. Bu rakam, geçen yılki19 milyar 900 milyon dolara oranla ciddi bir gelişme.”

Tüketiciler de benzinden tasarruf ettikleri parayı başka yerlerde harcıyor. Ulusal Otomobil Galerileri Birliği, 2014’ün, sekiz yıldan bu yana en fazla satış yaptıkları yıl olduğunu bildiriyor.

Amerikalı tüketiciler, petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde en çok tercih ettikleri büyük araçları satın alabiliyor.

1950‘lerden beri sektörde bulunan ve bin 400 eleman çalıştıran bir galeri zinciri olan Jack Fitgerald, geçen yıl 24 bin araç satmış: ”Amerikalılar çok benzin yakan büyük araçları seviyor. Benzin fiyatları ucuzladığında bu popüler araçlara rağbet artıyor.”

Düşük petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi körüklediğini belirten iktisatçılar, enerjiye harcanan paranın başka alanlara yöneldiğini söylüyor. Ancak yüksek borç oranı ve işsizlik gibi faktörler, mali kriz sonrasında ekonomik büyümenin önünde engel oluşturuyor.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, düşük petrol fiyatlarının olumlu yansımalarının küresel ekonomiyi düzlüğe çıkarmaya yetmeyeceği görüşünde: ”Düşük petrol fiyatlarının yarattığı olumlu havaya ve Amerikan ekonomisindeki gelişmelere rağmen küresel iyileşme hala çok ciddi engellerle karşı karşıya.”

Petrol fiyatlarının düşmesi, petrol şirketleri için büyük bir sorun. Şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım ve projelerini iptal ettikleri görülüyor. Sektör uzmanları, petrol üretim maliyetlerinin riskli ve pahalı projeleri olumsuz etkileyeceği tahmininde bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG