Erişilebilirlik

Dünyanın 'Çatısında' Şiddetli Deprem


Nepal’de meydana gelen şiddetli deprem ve onu izleyen çok sayıda artçı sarsıntı, başkent Katmandu’yu yerle bir ederken şu ana kadar en az bin 300'ü aşkın kişinin ölümüne yol açtı.

7,8 büyüklüğündeki deprem, dünyanın en yüksek dağı olan Everest Tepesi’nde çığ faciasına yol açtı ve çok sayıca dağcının kamplarında çığ altında kaldığı sanılıyor.

Öğle saatlerinden önce meydana gelen depremin merkez üssünün Katmandu’nun 80 kilometre kuzeybatısında, yüzeyin 15 kilometre altında olduğu bildiriliyor. Deprem tarihi kentin coğrafi yapısını değiştirdi, kentteki tarihi yapılarsa yerle bir oldu. Çok sayıda kişi deprem sırasında kendilerini dışarıya attı.

Büyük depremi aralarında 6,6 büyüklüğünde ayrı bir depremin de bulunduğu çok sayıda artçı sarsıntı izledi.

Ülkede kurtarma çalışmaları derhal başlatılırken, Nepal’in komşuları Hindistan ve Pakistan da yardım gönderiyor. Katmandu Havaalanı uçuş trafiğine kapatılırken, neredeyse ülkedeki tüm iletişim hatlarının depremde zarar gördüğü haberleri geliyor.

Hindistan’ın Nepal sınırı yakınlarında en 34 kişinin depremde öldüğü açıklandı. Ayrıca komşu Çin, Tibet ve Butan’da da ölenler olduğu bildiriliyor.

Nepal’de 81 yıl önce yaşanan büyük bir deprem yine başkent Katmandu yakınlarında yaşanmış, 1934’teki bu sarsıntıda 10 binin üzerinde kişi hayatını kaybetmişti.

Everest Tepesi’nde de Khumbu Buz Çağlayanı bölgesinden başlayan büyük çığ tepenin eteklerinde bulunan dağcıların ana kampının üzerine düştü. Ana kamp, dağcıların tırmanışa başladığı bölge olmasından dolayı, neredeyse tüm dağcılar burada toplanıyor. Nepal Turizm Bakanlığı da deprem ve çığ sırasında ana kampta Everest’e tırmanmayı planlayan çok sayıda dağcının bulunduğunu açıkladı.

Amerika, bölgeye 1 milyon dolarlık acil yardım gönderme sözü verdi. Ayrıca Obama yönetimi, merkezleri Virginia eyaletinde bir deprem kurtarma timinin görevlendirildiğini, Los Angeles'taki ayrı bir grubun da yola çıkmaya hazırlandığını bildirdi.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG