Erişilebilirlik

'Dünya ABD’nin IŞİD Politikasını Destekliyor'


Yapılan yeni bir araştırma dünya kamuoyunun Amerika’nın güvenlik politikalarında Asya’ya verdiği önceliği ve IŞİD’e karşı süren askeri operasyonları desteklediğini ortaya koydu.

Dünya kamuoyunun Amerika’ya bakışı da büyük ölçüde olumlu olmayı sürdürüyor. PEW Araştırma Merkezi’nin 40 ülkede yaptığı ankette katılımcıların %69’u Amerika ile ilgili olumlu görüş bildirdi.

Sonuçlar 2008’de göreve gelen Obama yönetiminin Afganistan ve Irak’taki savaşları bitirme ve böylece aynı zamanda Amerika’nın küresel imajını düzeltme politikasının başarılı olduğuna dair bir işaret olarak görülüyor.

Beyaz Saray son dönemde IŞİD’in toprak kazanımları nedeniyle tekrar bölgeyle ilgilenmek zorunda kaldı. Amerika, Irak ve Suriye’de örgüte karşı hava saldırılarını sürdürürken aynı zamanda müttefik olarak gördüğü güçlere de eğitim sağlıyor.

Dünya IŞİD’e karşı yürütülen kampanyaya genel olarak olumlu bakıyor. PEW, dünya genelinde katılımcıların %62’sinin Amerika’nın askeri operasyonlarını desteklediğini, %24’ünün ise karşı olduğunu belirtiyor.

Anket ayrıca Amerika’nın askeri önceliğini Pasifik bölgesi olarak belirlemesine de güçlü destek olduğunu ortaya koydu. Bölgede birçok ülke Çin’in artan ekonomik ve askeri gücünden ve bölgesel iddialarından endişe duyuyor.

Dünya genelinde katılımcıların %51’i Amerika’nın askeri kaynaklarını Asya’ya yöneltmesini desteklerken %34’ü buna karşı olduklarını söyledi. Politika değişikliğine özellikle Filipinler’den yüksek destek geldi. Vietnam ve Japonya’nın da Çin’le toprak meselesi bulunuyor.

Bir istisna ise Malezya. Ülkenin %54’ü Amerikan politikasının yanlış olduğunu çünkü bunun Çin’le savaşa yol açabileceğini söylüyor.

Dünya kamuoyunun Amerika’nın bir diğer Pasifik politikasına desteği de yüksek. Önerilen Trans-Pasifik Serbest Ticaret Anlaşması 12 ülkeyi ve dünya ekonomisinin toplam %40’lık hacmini ilgilendiriyor. Anlaşmadan etkilenecek 9 ülkedeki fikirler ankete yansımış. PEW, katılımcıların %53’ünün anlaşmanın ülkeleri için olumlu olacağını düşündüğünü, %23’ünün ise olumsuz fikir beyan ettiğini bildirdi.

Ancak anlaşmaya desteğin en düşük olduğu yer Amerika’nın kendisi. Anlaşma ile ilgili tartışmalar Kongre’de devam ediyor. Amerikalılar’ın yalnızca %49’u anlaşmanın iyi olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG